Ikääntyvien hoivapalveluiden järjestämisestä tulossa suuri haaste

Kimmo Salvén - 12.2.2011 - 08:34:08

Suomalaisten ikääntyessä vauhdilla myös keskustelu ikääntyvien hoivapalvelujen järjestämisestä ja rahoittamisesta kiihtyy. Aihetta pohdittiin myös Itä-Suomen yliopiston Hyvinvointitutkimuskeskuksen ja Tapiola-ryhmän 10.2.2011 järjestämässä keskustelutilaisuudessa.

Hoivapalveluiden kustannukset kohoavat jo noin 3 miljardiin euroon jatkaen edelleen kasvuaan merkittävästi 2020-luvulle edettäessä. Kuinka palvelut tulevaisuudessa toteutetaan ja mikä tulee olemaan kuntien ja valtion tai kolmannen sektorin rooli palveluiden tuottamisessa ja rahoittamisessa?

Johtaja Raija Volk sosiaali- ja terveysministeriöstä totesi, että on tarpeen selvittää ulkomaisia kokemuksia hoivavakuutuksista, -rahastoista ja -tilimalleista sekä mahdollisuuksia niiden käyttöönottamiseksi Suomessa.
– Erilaisia vaihtoehtoja on etsittävä ja tarkasteltava ennakkoluulottomasti. Näköpiirissä on mm. hoivavakuutuksen yleistyminen sosiaalivakuutuksen tyyppisenä. Kasvaville hoivavakuutuksen markkinoille avautuu tilaa niin yksityiselle kuin julkisellekin tuotekehitykselle.

Henki-Tapiolan toimitusjohtaja Minna Kohmo peräänkuulutti yhteistyötä mutta myös selkeää rajanvetoa.
– Hoivapalvelujen julkista ja sitä täydentävää yksityistä rahoitusta on kehitettävä yhteistyössä. Niiden rajanveto on tehtävä selkeästi, jotta tiedetään, mitä kuuluu julkisiin hoivapalveluihin. Perusturvan on oltava kaikkien saatavilla, mutta sen taso pitää määritellä. Kaikki hyötyvät, kun yksityiset palvelut vapauttavat julkisia voimavaroja muuhun käyttöön, korosti Minna Kohmo.

Hyvinvointipaneelin puheenjohtaja Juho Saari kehotti kiinnittämään huomiota myös sukupolvien väliseen tulojakokysymykseen ratkottaessa ikääntyvän väestön kasvavien hoivapalvelujen rahoitusta. Tässä yhteydessä olisi otettava huomioon eläkeikäisten kasvava varallisuus.

Tulevaisuuden vanhuuspalveluiden järjestämistä ja siihen liittyviä seikkoja tutkitaan Tekesin rahoittamassa Vakuutetut vanhuspalvelujen vaihtoehdot -tutkimushankkeessa (VVV). VVV tuottaa tietoa ikäihmisten hyvinvoinnin parantamisesta kodinomaisissa oloissa ja kerää tietoa näkemyksistä pitkäaikaishoivan sisällöstä, rahoituksesta, tuottajista ja eri-ikäisten asiakkaiden maksuhaluista. Lisäksi hanke selvittää vaihtoehtoisia pitkäaikaishoivan malleja erilaisissa tulevaisuuden toimintaympäristöissä tarkastellen Suomen ohella Saksan, Englannin, Ranskan ja Hollannin käytäntöjä. Hanke päättyy 31.3.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer