Millaisia ovat tulevaisuuden vanhuspalvelut?

Jaa sivun osoite |

Anne Heikkinen - 16.4.2010 - 08:19:48

Vanhuspalveluiden kysyntä uhkaa ylittää saatavissa olevan tarjonnan, kun ikäihmisten määrä kasvaa alati. Itä-Suomen yliopistossa on käynnistynyt laaja tutkimushanke, jossa selvitetään millaisia voisivat olla tulevaisuuden vanhuspalveluiden mallit.

Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että julkisen palvelujärjestelmän kehittämisen lisäksi vanhuspalveluihin on kehitettävä yksityisen sektorin uusia palvelumalleja. Yksi vaihtoehdoista on vanhusturvavakuutukset.

– Kyseessä on uudenlainen tapa lähestyä palvelujärjestelmää. Julkinen järjestelmä ei kykene näillä näkymin vastaamaan kaikkiin palvelutarpeisiin, vaan syntyy aukkoja palvelutarpeeseen nähden. Tässä selvitetään minkä tyyppisiä hoivavakuutuksia yksityisellä sektorilla voisi olla ja miten ne voisivat vastata tähän haasteeseen, kertoo tutkija Markku Hänninen.

Vanhuspalveluiden vaihtoehdot -tutkimuksessa selvitetään eurooppalaisten yksityisten vakuutusjärjestelmien mahdollisuuksia ja kysyntää suomalaisilla sosiaali- ja terveyspalveluiden markkinoilla.
– Tavoitteena on selvittää myös hoivayrittäjien mahdollisuuksia ja halua tuottaa tulevaisuuden kulutustottumusten mukaisia vanhuspalveluita, toteaa projektin tutkimusjohtaja, tutkijatohtori Minna Kaarakainen.

Yksityisillä hoivavakuutuksilla on pitkät perinteet muun muassa Englannissa ja Hollannissa. Itä-Suomen yliopiston hankkeessa selvitetään, onko näistä löydettävissä hyviä käytäntöjä, joita voi tuoda myös Suomeen.
– Kaiken lähtökohtana on se, että asiakas päättää millaisia palveluita haluaa. Nyt keski-iässä olevat kaipaavat varmasti toisentyyppisiä vanhuspalveluita kuin meillä tällä hetkellä on tarjolla, Kaarakainen summaa.

Tutkijat arvelevat sohaisevansa muurahaispesään tutkimalla yksityisen sektorin mahdollisuuksia yhteiskunnan hyvinvointijärjestelmän korvaajina.
– Julkista sektoria pitää kehittää ja kehitetäänkin, mutta se pitää selvittää myös, mitkä ovat yksityisen sektorin tarjoamat mahdollisuudet hyvinvointijärjestelmälle, Markku Hänninen toteaa.

Vakuutetut vanhuspalveluiden vaihtoehdot -tutkimusprojektille on myönnetty Tekesin Innovaatiot sosiaali- ja terveysalalla -tutkimushaussa 290 000 euroa vuosille 2010–2012. Hankkeen puolen miljoonan kokonaisrahoitus koostuu lisäksi yksityisestä rahoituksesta sekä omarahoituksesta.

kuuntele Kesto 9'03"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer