Tilapäistaidetta lumesta ja jäästä

Anne Heikkinen - 23.2.2011 - 11:30:57

Toiselle lumi on vihoviimeinen riesa, toiselle mitä mainioin materiaali tilapäistaidetta varten. Tuotemuotoilun opettaja Antti Kares Kuopion muotoiluakatemiasta on lumen keskellä kuin kotonaan. Hän harrastaa jäänveistoa ja on edustanut Suomea menestyksekkäästi useissa kansainvälisissä jäänveistokilpailuissa.

– Lumi on hieno ja luova materiaali, joka tarjoaa valtavasti hyviä mahdollisuuksia. Itselläni jäänveisto on säilynyt harrastuksena toistakymmentä vuotta ja sitä tehdään aina silloin kuin aikaa ja mahdollisuuksia liikenee, Kares kertoo.

Kuva: Anne HeikkinenTyössään Kares pääsee toteuttamaan harrastustaan aina silloin tällöin erilaisten kurssien muodossa.

– Lumi tuntuu olevan opiskelijoille valtavan kiehtova ja kiinnostava aihe. Muun muassa vaihto-opiskelijoille on järjestetty kursseja ja tarjottu tällaista Suomi-kokemusta. Lumi on niin äärellä oleva elementti, että siitä voisi rakentaa tilapäistaidetta tai pidetään vaikka lettukestit pihalla ja rakennetaan olosuhteet lumesta, Kares kuvailee.

Niin lumen kuin jäänkin suhteen pätee vanha totuus, että kaikki on katoavaista. Niinpä tämän materiaalin kanssa työskenneltäessä työn tekemisen prosessi on tärkeämpää kuin tulos, joka sulaa joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin.

– Yksi näkökulma on myös se, että tässä saa keskittyä vain yhteen asiaan ja toisaalta tehdään yhdessä ja jaetaan kokemuksia.

Tämän talven paukkupakkaset eivät ole olleet otollisinta aikaa lumi- ja jääveistosten rakentamiselle.
– Optimaalinen lämpötila on miinus viiden paikkeilla. Jos pakkasta alkaa olla parikymmentä astetta, niin jää tulee entistä hauraammaksi, pitää työskennellä erityisen huolellisesti ja se myös vaatii työkaluilta enemmän, Antti Kares kertoo.

kuuntele Kesto 16'42"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer