Ultraäänielastografia kudossairauksien diagnosoinnissa

Kimmo Salvén - 26.2.2011 - 10:42:36

Ultraäänimenetelmien käyttö terveydenhoidossa ja diagnosoinnissa tuo paljon mahdollisuuksia perinteisiin menetelmiin nähden. FM Janne Heikkilän tuoreessa väitöstutkimuksessa kehitettiin simulaatiomalli, jonka avulla voidaan simuloida ultraäänielastografia käyttöä esimerkiksi ultraäänikirurgiassa ja -diagnostiikassa.

Väitöskirjatyö on tehty Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksella sekä syöpätautien klinikalla Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Menetelmää on lisäksi kehitetty yhteistyössä Harvardin ja Toronton yliopistojen kanssa.

Kuva: Kimmo SalvénMenetelmästä on hyötyä esimerkiksi kudossairausten diagnosoinnissa ja hoidon seurannassa, sillä menetelmän avulla voidaan seurata kudoksen muuttumista esimerkiksi syöpäsairauksien edetessä.

– Tämä perustuu siihen, että kudoksissa etenevä sairaus muuttaa ihon mekaanisia ominaisuuksia. Käytännössä tässä on lähdetty olettamuksesta, jonka mukaan jäykkyys sairaassa kudoksessa kasvaa verrattuna terveeseen kudokseen, jolloin jäykkä kudosalue voidaan havaita mekaanisiin ominaisuuksiin perustuvalla mittauksella, Heikkilä kuvailee menetelmää.

Myös ultraäänikirurgian etenemistä voidaan seurata mekaanisten ominaisuuksien muutoksia seuraamalla.
– Ultraäänikirurgiassa kohdekudos lämpenee, kuumenee. Samalla kudos koaguloituu, jolloin sen jäykkyys muuttuu oleellisesti. Näin kirurgian aikana syntynyt koagulaatio voidaan havaita.

Kuuntele Heikkilän haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 8'14"

 

FM Janne Heikkilän väitöskirja Models for elastography-based monitoring of focused ultrasound surgery and diagnostics tarkastettiin Itä-Suomen yliopiston Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnassa 25.2.2011.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 11 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer