Järkeä lääkehoitoon

Anne Heikkinen - 21.3.2011 - 09:47:42

Kuva: Jozef Sedmak


Lääkehoidon kokonaisarviointi on laaja prosessi, jossa asiaan erityispätevyyden saanut apteekkiammattilainen selvittää potilaan käytössä olevan lääkehoidon pala palalta. Proviisori Lea Tuomainen Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducatesta toteaa, että tavoitteena on järkeistää lääkehoitoa niin, että se on tehokasta ja turvallista. Monesti kokonaisarvioinnin tuloksena lääkekustannukset pienenevät ja potilaan elämänlaatu kohenee kun turhasta lääkityksestä päästään eroon.

– On arvioitu, että iso osa yli 75 vuotiaista käyttää enemmän kuin 5-7 lääkettä vuorokaudessa. Havaintojemme mukaan keskiverto määrä on 13 lääkettä, huippu on ollut 34 lääkettä, joka on jo aikamoinen arsenaali. On ymmärrettävää, että kun lääkekuorma kasvaa, niin myös haitat ja ongelman kasvavat. Tyypillisimmin kokonaisarvioinnin kohteena on juuri monilääkitty, iäkäs potilas, Tuomainen kertoo.

Lääkehoidon kokonaisarviointiin erityispätevyyden saaneita farmaseutteja ja proviisoreja on koulutettu Suomessa vuodesta 1995 lähtien. Tähän mennessä on koulutettu noin 140 apteekkiammattilaista, joista kokonaisarviointeja tekee noin 50 ja kevyempiä lääkehoidon arviointeja noin 80–90 farmasian alan asiantuntijaa. Tavoitteena on, erityispätevyyden hankkisi noin 200 apteekkiammattilaista.

 

Kuva: Anne Heikkinen


Parempaa elämänlaatua, vähemmän lääkemenoja

Lääkehoidon kokonaisarvioinnin kysyntä on kasvanut hiljalleen asiantuntijoiden lisääntyessä. Arvioinnin teosta päättää aina lääkäri, mutta aloite voi tulla potilaalta, omaiselta tai vaikkapa apteekista. Kokonaisarvioinnin hinta on 300–500 euroa. Tarvetta arvioinneille tuntuu olevan, sillä lääkehoitoon liittyy monia epävarmoja kohtia.

– Hoitomyöntyvyys ja hoitoon sitoutuminen ovat tärkeimpiä asioita, joiden parissa kokonaisarvioinnissa työskennellään. Ihmiset ovat aika kekseliäitä ja esimerkiksi sen tyyppisten sairauksien kohdalla, jotka eivät selkeästi oireile, kuten verenpaine, niin aletaan säätää, että tarvitseeko lääkettä käyttääkään.

Potilaille on saattanut myös jäädä päälle tilapäiseksi tarkoitettuja lääkityksiä ja toisaalta esimerkiksi erikoissairaanhoidossa määrättyä lääkitystä ei helposti lähdetä purkamaan. Ongelmia tulee erityisesti silloin, jos potilas käy usean eri lääkärin luona ja eri apteekeissa.

Turhasta tai jopa vaarallisesta lääkityksestä eroon pääseminen parantaa tutkimuksen mukaan selkeästi potilaan elämänlaatua. Samaan aikaan voidaan saavuttaa isoja säästöjä lääkekustannuksissa.
– Kun lääkehoitoa lähdetään rationalisoimaan, niin ensimmäinen tavoite ei ole lääkemäärän vähentäminen vaan järkeistäminen. Usein tämä näkyy kyllä myös potilaan lääkehoidon kustannuksissa, toteaa proviisori Lea Tuomainen. Tuomainen vastaa apteekkialan pitkäkestoisista täydennyskoulutusohjelmista Itä-Suomen yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelu Aducatessa.

Kuuntele Tuomaisen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 16'09"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer