Virtuaalirekka antaa Poveria ajo-opetukseen

Kimmo Salvén - 4.5.2011 - 07:45:02

Kevään 2011 Taitaja-kisoissa yleisölle esitelty virtuaalirekka on etenkin nuorten miesten mieleen. Ja miksei olisi, miljoonan euron hintaisessa simulaattorissa yhdistyvät kuljetusalan ajo-opinnot ja huipputekninen ajosimulaattori, joka jättää ympäristöineen jokaisen konsolipelin taakseen.

Simulaattori on rakennennettu kokonaisuudessaan rekan perävaunun sisään, jolloin se voidaan siirtää helposti sinne missä sitä tarvitaan.

Kyseessä on itäsuomalaisten ammattiopistojen (Etelä-Savon ammattiopisto, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Pohjois-Karjalan ammattiopisto, Savon ammatti- ja aikuisopisto sekä Ylä-Savon ammattiopisto ) yhteisen Poveri-hankkeen puitteissa ESR- ja EAKR-rahoituksen avulla yhteiskäyttöön hankittu oppimisympäristö, jota tullaan hyödyntämään kuljetusalan ammatillisessa koulutuksessa ja kuljettajien täydennyskoulutuksessa ympäri Itä-Suomea.

Varsinaista ajoneuvokoulutusta simulaattorilla ei ole tarkoitus korvata, mutta se tuo uusia mahdollisuuksia koulutuksen laajentamiseen.
– Parast'aikaa pääkäyttäjät eri oppilaitoksista työstävät suunnitelmaa tämän hyödyntämisestä, käyttöönotto alkaa tosissaan syksyllä. Tietenkään tämä ei tämä korvaa autolla ajamista, mutta toimii hyvänä lisänä, toteaa simulaattoriin tyytyväinen Savon ammatti- ja aikuisopiston ajoneuvo- ja kuljetustekniikan koulutuspäällikkö Harri Hakkola.

Parhaimmillaan simulaattori on erilaisten erikoistilanteiden harjoittelemisessa ja havainnollistamisessa.

– Ei tulisi mieleenkään, että kokeillaan puhkaista yhdistelmästä eturengas kesken ajon tuolla liikenteen seassa, vaan tällä me voidaan simuloida äkillisiä ja yllättäviä liikennetilanteita. Eturengas puhkeaa, hirvi hyppää tielle, jarrut häipyy, kova sivutuulipuuska ja niin edespäin. Samaten voidaan kokeilla väärin kuormatun ajoneuvon ajoa, eli mikä vaikutus sillä on auton käyttäytymiseen kun se kuormataan väärin, listaa Hakkola esimerkkejä.

 

Tyytyväinen lopputulokseen on myös auton rakentaneen Team Simrac Finlandin toimitusjohtaja Hannu Kosonen.

– Oikeaan autoon on tietysti vähän matkaa, koska siellä ei ole pyöriä, ne ei pyöri eikä laahaa maata – semmoisia hyrrävoimia siellä ei ole, mutta niin näiden kuin rallisimulaattoreidenkin kanssa suomalaiset maailman huiput ovat kehuneet, että seuraava on se oikea auto ja hiekkatie. Siihen väliin ei mahdu mitään, Kosonen virnistää.

Kuuntele Hakkolan, Kososen ja kuljetusalan opettaja Petteri Makkosen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 15'09"

 

Lähettäjä: Vesa (vieras) - 5.10.2011 - 11:24:47

Hieno Simrac, olette alan ykkönen!

Muutamat kerrat olen käynyt rallisimulaattorillanne ajamassa Sarankulmassa ja jollakin messuilla.

Jatkakaa samaan malliin!

Kiva katsella kun meillä Suomessakin osataan ja vielä jotain tehdään.

Footer