Osteoporoosi päivänvaloon

Anne Heikkinen - 13.9.2011 - 13:38:08

Osteoporoosi on luuston rakennetta heikentävä sairaus, joka altistaa sitä sairastavan esimerkiksi kaatumisesta aiheutuville murtumille. Näitä osteoporoosista aiheutuneita murtumia arvioidaan Suomessa sattuvan vuosittain useita kymmeniä tuhansia. Suurin osa osteoporootikoista sairastaa tautia tietämättään, sillä luuston kunnon määritys ei ole ihan mutkaton juttu.

Tyypillisesti osteoporoosi diagnosoidaan lonkasta niin sanotun DXA-luuntiheysmittauksen avulla. Ongelmana on, että se ei sovellu terveyskeskuksissa tehtävään osteoporoosin seulontaan.
– Tämä tällä hetkellä käytössä oleva menetelmä on kallis ja se tuottaa sädeannoksen. Vaikka sädeannos on pieni, niin menetelmä ei ole sovelias suurempaa seulontaa ajatellen, kertoo vaihtoehtoista menetelmää osteoporoosidiagnostiikkaan kehittävä DI Janne Karjalainen.

– Uusi menetelmä perustuu ultraääneen, joka on sinänsä harmiton, sitä käytetään myös esimerkiksi sikiötutkimuksissa. Tavoitteena on mahdollistaa osteoporoosidiagnostiikka terveyskeskuksissa ja siten parantaa sen saavutettavuutta, Karjalainen toteaa.

kuuntele Kesto 4'19"

 

DI Janne Karjalaisen väitöskirja Uusi ultraäänimenetelmä osteoporoosidiagnostiikkaan tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 17.6.2011.

 

Footer