Kasvukäyrät kohdilleen

Anne Heikkinen - 12.10.2011 - 14:23:31

Neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa tehdään noin miljoona mittausta joka vuosi. Nämä lasten mittaustulokset sijoitetaan kasvukäyrille, jotka kertovat lapsen kasvusta ja kehityksestä ikätovereihinsa verrattuna. Nyt kasvukäyrät on uudistettu täydellisesti Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Itä-Suomen yliopiston yhteishankkeena ja ne vastaavat entistä paremmin nykyisten suomalaisten lasten kasvua.

Kuva: Anne HeikkinenKasvukäyrät ovat hyvä ikkuna lapsen terveyteen.
– Suoraan käyrien perusteella ei voida mennä sanomaan, onko lapsi terve vai sairas, mutta lapsen terveys heijastuu hyvin herkästi kasvuun. On selviä kasvuun vaikuttavia sairauksia ja toisaalta tiedetään, että esimerkiksi henkisessä tasapanossa oleva häiriö saattaa heijastua lapsen kasvuun, tutkija Antti Saari Itä-Suomen yliopistosta toteaa.

Entä millaisia ongelmia vanhentuneet käyrät ovat käytännössä aiheuttaneet?
– Lapset kasvavat nykyisin pidempinä kuin vanhentuneilla käyrillä. Vanhoilla kasvukäyrillä on seuloutunut tutkimuksiin iso määrä pitkiä lapsia, jotka ovat todellisuudessa normaalimittaisia ja toisaalta lyhyitä lapsia, joilla taustalla voi olla joku kasvuun liittyvä sairaus, voi jäädä huomaamatta, Saari kertoo.

Uudistetut kasvukäyrät otetaan vähitellen käyttöön koko maassa, ne ovat myös saatavilla osoitteessa www.kasvukayrat.fi.

Me kävimme katsomassa, miltä kasvukäyrät näyttävät. Tokaluokkalaisen Aapon kouluterveystarkastusta tekevät koululääkäri Pekka Honkakoski ja terveydenhoitaja Mari Eskelinen:

kuuntele Kesto 14'04"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 10 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer