Kasvun seuranta on ikkuna lapsen terveyteen

Anne Heikkinen - 8.4.2015 - 10:25:33

Jokainen vanhempi on joskus tuijotellut lastenneuvolassa lapsensa kasvukäyriä ja puntaroinut, että kasvaako jälkeläinen kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Kasvukäyrillä ja ylipäätään kasvun seurantajärjestelmällä onkin tärkeä merkitys kasvusairauksien tunnistamisessa. Sanotaan myös, että kasvun seuranta on ikkuna lapsen terveyteen.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoSuomessa on hiljattain uudistettu neuvolan käytössä olevat kasvukäyrät ja kasvua arvioidaan nykyisin uusilla seurantamenetelmillä. Tulevaisuudessa kasvun seuranta on mahdollista myös automatisoida hyödyntämällä terveydenhuollon käytössä olevia sähköisiä potilastietojärjestelmiä.

– Kasvuun vaikuttavat sairaudet oli mahdollista tunnistaa noin kuusi kertaa paremmin ja usein selvästi aikaisemmin, kun verrattiin automatisoitua kasvun seurantajärjestelmää perinteiseen käsin tapahtuvaan laskentaan perustuvaan menetelmään, toteaa aiheesta väitellyt LL Antti Saari.

kuuntele Kesto 17'51"

 

Lääketieteen lisensiaatti Antti Saaren lastentautien alaan kuuluva väitöskirja Lasten kasvun seurannan uudistaminen Suomessa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 28.3.2015.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
4 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer