Lisävaloa pienhiukkasten ilmastovaikutukseen

Anne Heikkinen - 14.11.2011 - 09:02:27

Ilmastonmuutos jaksaa puhututtaa yhä edelleen; mikä vaikuttaa mihinkin ja kuinka paljon? Esimerkiksi ilmassa leijuvien aerosolien ilmastovaikutuksia ei ole kyetty määrittelemään yksiselitteisesti ja hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC nimeääkin aerosolien vaikutuksen suurimmaksi yksittäiseksi epävarmuustekijäksi ilmastomuutosta arvioitaessa.

FM Santtu Mikkosen väitöstutkimuksessa selvitettiin ilmakehän pienhiukkasten muodostumiseen ja kasvuun vaikuttavia tekijöitä tilastollisten menetelmien avulla. Tutkimuskohteena olivat pienenpienet aerosolit, joiden kokoluokka on nanometreistä mikrometreihin.

– Aerosoleilla on havaittu oleva viilentävä vaikutus maapallon ilmastoon. Ne sirottavat auringonvaloa eli heijastavat sitä takaisin avaruuteen sekä vaikuttavat pilvien muodostumiseen ja niiden optiseen tiheyteen, Santtu Mikkonen toteaa.

Ilmakehän hiukkas- ja kaasupitoisuuksia mitataan eri puolilla maailmaa ja aineistojen analyysiin tarvitaan kehittyneitä analyysimenetelmiä. Santtu Mikkonen kertoo, että tilastotieteen menetelmien avulla mittausaineistoista kyetään löytämään kaikki niihin sisältyvä informaatio.

Kuuntele Santtu Mikkosen haastattelu.

kuuntele Kesto 6'05"

 

FM Santtu Mikkosen väitöskirja Tilastollisia tutkimuksia ilmakehän pienhiukkasista ja niiden muodostumismekanismeista tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 28.10.2011.

 

Footer