Joulukalenteri 9.12.2011

Toimitus - 9.12.2011 - 07:00:00

Kuva: Tomasz Pacyna

Kantin ja Radio Savon yhteisessä joulukalenterissa julkaistaan tarinoita joka päivä aina jouluaattoon saakka. Tarinat ovat kuopiolaisten Länsi-Puijon ja Pihkainmäen koulujen 4. ja 5. -luokkalaisten kirjoittamia. Yksi kunkin päivän tarinoista on myös kuultavana Radio Savon nettisivuilla ja lähetyksissä maanantaista perjantaihin (Kuopio 98,1 MHz, Iisalmi 96,5 MHz) Kuopion kaupunginteatterin näyttelijän lukemana.

Tämänkertaisten tarinoiden kirjoittajat ovat Julia Lyytinen ja Toni Ruotsalainen.

Julia Lyytisen kuuntele tarina nimeltä Hiirien joulu on kuultavissa myös äänenä Radio Savon verkkosivuilla. Lukijana on Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Sari Happonen.

» Joulukalenterin etusivulle

 

Hiirien joulu

Oli talvinen päivä. Hiiriperhe oli valmistautumassa joulun viettoon. Perheen isä oli etsimässä joulukuusta ja äiti oli keittämässä puuroa keittiössä.
– Voimmeko mekin tehdä jotain, hiirilapset kysyivät.
– Te voisitte mennä ostamaan joulujuustoa kaupasta, hiiriäiti sanoi ja jatkoi leivontapuuhiaan.

Perheen lapset, Minni ja Henni, katsoivat toisiaan hetken ja lähtivät sitten hakemaan kukkaroa. Hetken päästä he olivatkin jo matkalla.
– Täällä alkaa olla aika kylmä, nuorempi hiiri Minni totesi tutisten. Henni ei sanonut mitään. Hän oli ihan jäässä.

Tunnit kuluivat. Kauppaan olikin pidempi matka kuin lapset olivat kuvitelleet. Henni oli sitä mieltä, että he luovuttaisivat. Ja niin oli Minnikin.
– Vanhemmat ovat varmaan jo huolissaan. Jouluna kuuluisi olla yhdessä, eikä erossa toisistaan näin. Haluan kotiin, valitti Minni itkien.

Pian Henni ja Minni kaatuivat jäätyneinä lumeen. Kotona isä ja äiti olivat ehtineet jo huolestua. – Missä he ovat, kyseli hiiriäiti itseltään ja käveli huolestuneena edestakaisin.
– Kyllä he kohta tulevat, isä lohdutteli.

Odotellessa lapsia vanhemmat istuskelivat olohuoneessa lukiessa kirjaa, mutta äiti ei pystynyt rauhoittumaan. Hän oli niin huolissaan lapsista. Aikaa kului, mutta sitten...
– Mikä ääni tuo on, ärähti isä ärsyyntyneenä, niin kuin ei olisi välittänyt mistään muusta kun rauhasta lukea.
– Se on joulupukin kellojen ääni, huudahti äiti innoissaan.
– Mutta olisipa lapset täällä.

Ovi aukesi ja sisälle tuli joulupukki ja... Minni ja Henni! Lapset juoksivat suoraa päätä vanhempiensa syliin.

– Ihana olla kotona, totesi Henni ja halasi vanhempiaan.
– Niin, muttemme me saaneet ostettua mitään, vaikeroi Minni surullisena.
– Ei se haittaa, vanhemmat sanoivat iloisesti yhteen ääneen. On ihana vain kun olette kotona.

Joulupukki oli jo vähällä lähteä, mutta kun Minni sipsutteli hänen luokseen, jäi hän vielä hetkeksi seisomaan.
– Kiitos kun pelastit meidät, toit meidät kotiin ja pelastit koko joulun, sanoi Minni, antoi pukille halin ja toivotti pukille hyvää joulua.
– Eipä kestä, Pukki sanoi lempeällä äänellä ja jätti suuren ruskean säkin eteiseen.

Sitten hän lähti reellään jo pois. Hyvän joulun toivotus kuului vielä korkealta ilmasta. Lapset kurkistivat innoissaan kassiin ja siinä oli suuri joulujuusto ja paljon lahjoja. Perhe istuutui onnellisesti takan ääreen nauttimaan ihanista jouluruuista ja availemaan lahjoja. Päivän loputtua kaikki menivät onnellisesti nukkumaan, vatsat täynnä hyvää ruokaa.

Julia Lyytinen
Länsi-Puijon koulun 5. lk

Joulumaailma

Olipa kerran poika jonka nimi oli Miska. Miska harrasti jääkiekkoa Kalpassa. Hän on 7-vuotiaasta asti harrastanut Kalpassa ja hän on nyt 12- vuotta. Miskalla oli isoveli. Hänen nimensä on Paavo. Paavo harrasti lumilautailua ja hän oli siinä todella hyvä. Paavo oli viime vuonna nuorten laskettelun MM-kisoissa. Hän sijoittui toiseksi. Hän oli harjoitellut kaverinsa Konstan kanssa Kasurilassa melkein joka päivä.

Paavon ja Miskan isä on pelannut Suomen MM-leijonissa. Heidän isän nimi on Jarkko Immonen. Jarkko on pelannut jääkiekkoa 10 vuotta. Miskan ja Paavon äiti asuu nyt heidän toisessa kodissa joka on Rovaniemellä. Mutta he asuvat nyt Kuopiossa, koska Miska harrastaa Kalpassa jääkiekkoa. Mutta he menevät Rovaniemelle joka toinen kuukausi, koska Paavon on parempi harjoitella laskettelua Rukan rinteissä, koska ne ovat paljon isompia ja parempia boxeja.

Miska ja Paavo eivät uskoneet joulupukkiin, koska he eivät ole saanut joululahjoja, tai eivät ainakaan muista saaneensa. Päivät kuluivat. He lähtivät Rovaniemelle tänään. Tunnit kuluivat ja he olivat vihdoinkin perillä. Mutta Miska jäi kotiin yksin, koska muut lähtivät Rovaniemelle. Miska jäi siksi kotiin, koska hänellä oli niin paljon treenejä, muuten Miska olisi lähtenyt Rovaniemelle. Paavo lähti iloisena Rovaniemelle, koska hänen oli parempi lasketella siellä, koska siellä oli paremmat rinteet. Miska lähti treeneihin joka ilta. Treenit alkoivat aina 17:00 ja loppuivat 19:00. Miska oli tulossa treeneistä. Miska katseli tähtiä taivaalta. Hän näki tähdenlennon, sen jälkeen saa ehkä toivoa jotakin. Hän toivoi, että joulupukki toisi hänelle lahjoja ja myös hänen veljelleen. Miska haluaisi että toive toteutuisi. Hän soitti isälleen ja äidilleen siitä, että hän näki tähdenlennon ja toivoi, että saisi joululahjoja itselleen ja veljelleen.

Joulu oli jo ovella. Jouluun oli enää 10 päivää. Miskan piti käyttäytyä todella kiltisti. Hän soitti veljelleen, että täytyisi käyttäytyä kiltisti, että pukki toisi lahjoja, koska tontut katsoo ikkunasta onko kilttiä lapsia.

Enää 3päivää oli jouluun. Miska halusi sittenkin lähteä Kuopiosta bussilla Rovaniemelle äidin ja isän luokse. Miskalla oli 17 tunnin bussimatka edessä. Hänen vanhempansa ei edes tiedä että Miska tulee Rovaniemelle. Ilta hämärtää jo. Paavo ja hänen isänsä lähtivät iltalenkille. He pysähtyivät vähäksi aikaa, koska heitä hengästytti niin paljon. He näkivät jonkin omituisen vempeleen taivalla. Jarkko huudahti:
– Sehän on pukki joka lentää reellään!
Paavo totesi että pukki taitaa olla olemassakin. Toivotaan että joulupukkipukki toisi meille lahjoja.

Miska oli perillä Rovaniemellä. He lähtivät nukkumaan kello oli jo yöllä 1:00. Miska huomasi heidät takan edessä olevassa sukassa oli karkkipussi. Hän meni katsomaan joulukuusen alta. Miska huudahti:
– Joululahjoja!
Jarkko tuli katsomaan mitä siellä tapahtui. Miska sanoi:
– Me saatiin joululahjoja.

Miska sai uuden jääkiekkomailan, jota hän toivoi, ja uudet jääkiekkovarusteet. Paavo sai uudet laskettelusukset. He olivat todella onnellisia kun saivat joululahjoja. Jotenka kuitenkin joulu päättyi hyvin.

Toni Ruotsalainen
Pihkainmäen koulu 5. lk


» Joulukalenterin etusivulle

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
14 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer