Lähes puolet vesijalanjäljestä tulee ulkomailta

Kimmo Salvén - 30.1.2012 - 11:19:16

Kulutuksellamme vaikutamme vesiluonnon tilaan ja paikallisten ihmisten vedenkäytön mahdollisuuksiin eri puolilla maailmaa, selviää WWF Suomen vesijalanjälkiraportin ennakkotuloksista.

Suomi on vesivaroiltaan yksi maailman rikkaimmista valtioista. Merkittävä osa suomalaisten käyttämistä tuotteista, kuten useat elintarvikkeet ja puuvilla, ovat kuitenkin peräisin alueilta, joiden vesivarat ovat niukemmat kuin Suomessa.

– Vesijalanjäljen suuruus ei välttämättä ole ratkaisevaa, vaan se miten ja missä vettä käytetään. Kotitalouksien vedenkulutuksen vähentäminen on hyvä teko hiilijalanjäljen kannalta, mutta vesijalanjälkinäkökulmasta ratkaisevaa on maataloustuotteiden alkuperä ja vaikutus tuotantoalueen vesivarojen tilaan, sanoo WWF Suomen Ekologinen jalanjälki -ohjelman päällikkö Jussi Nikula.

Vesijalanjäljellä tarkoitetaan sitä vesimäärää, joka tarvitaan kuluttajan käyttämien hyödykkeiden tuottamiseen raaka-aineiden alkulähteiltä kuluttajan ostoskoriin.  Erilaisten arvioiden mukaan 0,7-2,8 miljardia ihmistä elää alueilla, joiden vesivarat ovat niukat.  Suomalaiset ovat kulutuksen kautta läsnä monilla alueilla, joilla vesivarojen käyttö ei ole tasapainossa.

Suomalainen kuluttaa noin 150 litraa vettä vuorokaudessa. Henkilökohtainen vesijalanjälkemme on kooltaan kuitenkin lähes 4 000 litraa. Vesijalanjäljen kannalta tärkeimmät valinnat tehdään ruokapöydässä ja vaatekaupassa.

– Väestönkasvu ja pienikin ilmaston lämpeneminen tekevät vesikysymyksestä yhä tärkeämmän. Jos ilmastonmuutoksen hillinnässä on kyse energiasta ja kasvihuonekaasupäästöistä, niin ilmastonmuutokseen sopeutumisessa pääroolissa on vesi, Nikula sanoo.

WWF toivoo, että suomalaisten vesijalanjälkeen kiinnitettäisiin aiempaa suurempaa huomiota kulutusvalintoja tehtäessä. Raportti julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin keväällä.

Lähde: WWF

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer