Saastamoisen säätiöltä mittavaa tukea Itä-Suomen yliopistolle

Kimmo Salvén - 8.5.2012 - 16:49:21

Saastamoisen säätiö lahjoitti 580 000 euroa Itä-Suomen yliopistoon perustettavaa kantasolututkimuksen professuuria varten. Lisäksi säätiö on myöntänyt 100 000 euroa apurahoina neljälle Itä-Suomen yliopiston post-doc -tutkijalle ulkomailla tehtävän tutkimustyön tueksi.

A.I. Virtanen -instituuttiin perustettavalla kantasolututkimuksen professuurilla pyritään vahvistamaan molekyylilääketieteen tutkimusta, jota hyödynnetään mm. kehitettäessä hoitoja aivosairauksiin. Viisivuotisen professuurin myötä vahvistuvan tutkimuksen uskotaan säteilevän positiivisesti myös alueella toimivien bioalan yritysten suuntaan.

 

Apurahoilla tukea kansainvälistymiseen

Saastamoisen säätiön tutkimusapurahan saivat neljä Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen post-doc -tutkijaa; FT Tarja Pitkänen ja FT Hannu Poutiainen ympäristötieteen sekä FaT Suvi Heinonen ja FM Mitja Kurki molekuläärisen lääketieteen alalta.

Mitja Kurjelle myönnettiin 35 000 euron apuraha tutkimushankkeeseen, jossa kehitettävien laskennallisten työkalujen avulla voitaisiin terveydenhuollossa tarjota entistä yksilöllisempiä hoitoja. Apuraha mahdollistaa työskentelyn alan huippututkijoiden ohjauksessa USA:ssa.

Hannu Poutiainen sai 28 000 euron apurahan projektiin, jossa tutkitaan jätevedenpuhdistukseen yhä useammin sisältyvän biokaasuprosessin rakentamisvaihtoehtoja energiatehokkuuden näkökulmasta. Gentin yliopistossa Belgiassa toteutettava tutkimus luo myös pohjaa pitempiaikaiselle tutkimusyhteistyölle ympäristötekniikassa.

Tarja Pitkänen sai 12 000 Vesivarojen suolistoperäisen saastumisen lähteet ja mikrobiyhteisö -tutkimukseen, jota tehdään Cincinnatissa, Yhdysvalloissa.

Suvi Heinonen sai 25 000€ tutkimukseen Diabeettisten makrovaskulaarikomplikaatioiden mallintaminen – Tautimallien kehittäminen ja validointi lääketutkimuksen työkaluiksi, tutkimusta tehdään Ruotsissa.

 

Saastamoisen säätiö on yliopiston mittava tukija

Tieteen ja kulttuurin tukijana tunnettu Saastamoisen säätiö on ollut vuosien saatossa entisen Kuopion yliopiston ja nyttemmin Itä-Suomen yliopiston merkittävä tukija.
- Pidämme Itä-Suomelle tärkeänä sitä, että yliopisto on olemassa, ja että yliopistolla on tietty identiteetti. Etenkin terveystieteiden ja ympäristötieteiden parissa täällä tehdään maailmanluokan tiedettä, tulevaisuudessa näiden rooli tulee korostumaan vain entistä enemmän, totesi Saastamoisen säätiön hallituksen puheenjohtaja Petteri Karttunen.

Vuodesta 1987 alkaen säätiö on tukenut yliopistoa apurahoin ja professuurein yli kolmella miljoonalla eurolla. Kun mukaan luetaan erilaiset hankkeet ja pääomittamiseen annettu tuki yliopistojen varainkeräyksen yhteydessä, nousee Itä-Suomen yliopiston Saastamoisen säätiöltä saama tuki lähes 4,5 miljoonaan euroon.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
14 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer