Tuhti paketti rajatietoa saksalaisille saksaksi

Jaa sivun osoite |

Kari Salmela - 19.5.2010 - 17:12:57

Arvostettu saksalainen tiedejulkaisu Kirchliche Zeitgeschicte on julkaissut 300-sivuisen teemanumeron, joka käsittelee Suomen itärajan historiaa, Karjalaa ja Inkeriä. Kirjoittajat ovat suurimmaksi osaksi Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen professoreita, historian tai kirkkohistorian tutkijoita.

Kirchliche Zeitgeschicten teemanumero tarjoaa saksankieliselle tiedeyhteisölle harvinaisen tilaisuuden perehtyä omalla kielellään Suomen itärajan historiaan.

– Tällaisia teemanumeroita saa harvoin tehtäväksi sillä tavalla, että pääsee kokonaisen aikakauskirjan toimittamaan ja vielä oman yliopiston tutkijoiden ja tohtoreiden tekemistä kirjotuksista, sanoo professori Kimmo Katajala Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselta.

Hänen mukaansa päätös suuren tietopaketin tekemisestä saksaksi oli haasteellinen, koska valtaosa maailman tiedeyhteisöistä käyttää pää- tai toisena kielenään englantia.
– Halusimme antaa tätä tietoa juuri saksankieliselle lukijakunnalle. Pitää muistaa, että saksaa puhutaan myös emämaan ulkopuolella, sanoo Katajala.

Kirchliche Zeitgeschicten noin 300-sivuisen teemanumeron 14 kirjoituksesta lähes kaikki käsittelevät Suomen itärajan historiaa.

Kirjoitusten teemat käsittelevät melko kipeitäkin aiheita, kuten siviilien selviytymistä puna-armeijan miehittämällä alueella Talvisodan aikana. Teemoja ovat myös heimosodat, Karjalan vanhempien aikojen historia, luterilaisen kirkon työ ja uskontopolitiikka Karjalassa ja Inkerissä.

Teemanumeron toimittivat Suomen historian professorina toimiva Katajala, kirkkohistorian professori Hannu Mustakallio ja emeritusprofessori Reijo E. Heinonen.

Kuuntele professori Kimmo Katajalan haastattelu:

kuuntele Kesto 17'27"

 


Kuvituskuva: ASEA/AEG -raitiovaunu nro 5 Viipurissa vuonna 1912. Kuvaaja tuntematon.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
Enter the characters shown in the image.
Footer