Syömishäiriöromaanit osana syömishäiriöilmiötä

Kimmo Salvén - 9.6.2012 - 12:38:38

Tyttöjen ja naisten asema ja syömishäiriöt kytkeytyvät toisiinsa suomalaisissa syömishäiriöromaaneissa, todetaan FM Hanna Mikkolan väitöstutkimuksessa. Nämä romaanit myös rakentavat, määrittävät ja ottavat osaa ilmiöön muodostaen omia keskustelutapojaan.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoSyömishäiriöromaaneissa esitetään kriittisiä kannanottoja tyttöjen ja naisten asemasta. Yhdeksi keskeiseksi pohdinnan paikaksi nousee se, kuvataanko teoksissa tytön ja naisen perinteisen paikan rikkomista: syömishäiriö horjuttaa kiltin tytön kategoriaa, hyvän tunnollisen opiskelijan asemaa, potentiaalisen äidin paikkaa, äidin apurina kotona olemisen paikkaa, poikien ja miesten halun kohteena olemista ja heidän seksuaaliseen haluunsa vastaamisen paikkaa.

Mikkola tulkitsee syömishäiriöromaanien kuvaavan aikaamme liittyvää ahdistusta, joka ilmenee mitä erilaisimpana oireiluna hyvin erilaisten ihmisten keskuudessa. Syömishäiriöiden, eli yhden oirehdinnan muodon, lisäksi teokset kuvaavat tarkasti aikaamme siihen liittyvine vaatimuksineen, normeineen ja pakkoineen.

Mikkolan tutkimusaineistoon kuuluu viisi suomalaista 1980–2000-luvuilla ilmestynyttä nuorten- ja aikuistenromaania: Hannele Huovin Madonna (1986), Vuokko Tolosen Salainen keittokirja (1988), Laura Honkasalon Siskoni, enkelinluinen tyttö (2001), Kira Poutasen Ihana meri (2001) ja Sofi Oksasen Stalinin lehmät (2003). Osa teoksista käsittelee bulimiaa ja osa anoreksiaa. Näiden teosten lisäksi Mikkola esittelee ja tarkastelee lukuisia muita syömishäiriöaihetta käsittelevää tai sivuavaa teosta.

Mikkolan väitöskirja "Tänään työ on kauneus on ruumis on laihuus" : feministinen luenta syömishäiriöiden ja naissukupuolen kytköksistä suomalaisissa syömishäiriöromaaneissa tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 9.6.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer