Toivalan koulutusyksikkö vihittiin käyttöön

Kimmo Salvén - 14.9.2012 - 18:17:46

Savon koulutuskuntayhtymän Toivalaan rakentama koulutusyksikkö vihittiin käyttöön tänään. Toivalan Haapamäkeen rakennettiin aiemman rakennuskannan rinnalle uusia tiloja ja vanhoja tiloja peruskorjattiin.

Haapamäen koulutusyksikkö kasvoi näin aiemman 200 opiskelijan oppilaitoksesta 500 opiskelijan moderniksi koulutusyksiköksi, jossa on tarjolla hyvin laaja-alaista koulutusta. Koulutusaloja läpileikkaavana teemana on energia, erityisesti uusiutuva energia.
Alueella on metsä-, luonto ja ympäristöalan perus- ja aikuiskoulutuksen lisäksi talonrakentamisen, talotekniikan, kone- ja metallialan sekä sähköalan koulutusta. Lisäksi löytyvät tilat modernille energialaboratorion koulutus- ja tutkimusyksikölle.

Rakennus- ja korjaushankkeisiin on käytetty tässä vaiheessa yhdeksän miljoonaa euroa, koulutusyksikön kehittämistä jatketaan edelleen noin kuuden miljoonan euron panostuksella.

Avajaisissa puhunut Savon koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuuston puheejohtaja Leila Savolainen suhtautuu ammatillisen koulutuksen tulevaisuuteen ja taloudellisiin paineisiin realistisesti.
– Kuten me kaikki tiedämme, ammatillisen koulutuksen lihavat vuodet ovat ohi. Aloituspaikkoja karsitaan ja euromäärät pienenevät. Ammatillisen koulutuksen suosio on kuitenkin täällä Pohjois-Savossa erittäin hyvä. Siksi meidän on panostettava entistä enemmän siihen, että meillä on hyvä imago, ja että olemme moderni edelläkävijä koulutuksen järjestäjien joukossa.

 

Metsäalalla tarvitaan tekijöitä

Opetus- ja kulttuuriministeriön terveyhdyksen tuonut ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen kiittelee Toivalaan rakennettua vahvaa osaamiskeskittymää, johon on tuotu metsäalan koulutuksen ja osaamisen lisäksi uutta teknologiaa. Vaikka metsätalous on suurten rakennemuutosten käsissä, metsät kasvavat jatkossakin ja vaativat osaajansa. Vaikka metsäalan kokonaistyöpaikkamäärä tuleekin laskemaan, arvioi OKM alan työvoimatarpeen kasvavan alan suuren poistuman ja metsän energiakäytön lisääntymisen myötä.

– Täällä Toivalassa on mielestäni hyvin varauduttu metsätalouden ennakoituun kasvuun ja työvoiman lisäykseen. Nämä puitteet antavat mahdollisuuden toteuttaa laadukasta opetusta erittäin modernissa ja hyvässä oppimisympäristössä, Pirhonen toteaa.

Talouden ja sen heijastusvaikutusten parissa painivalla hallituksella on kolme huomionarvoista teemaa, jotka Pirhonen nostaa puheenvuorossaan esille: köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen, julkisen talouden vakauttaminen sekä kilpailukyvyn vahvistaminen.
– Koulutuksella on keskeinen tehtävä kaikkien näiden tavoitteiden toteuttamisessa. Globaalissa taloudessa ei menesty ilman korkeaa ja erikoistunutta osaamista, millaista meille on täälläkin tänään esitelty.

Hallituksen tavoitteena on turvata koulutuksen pääsy nuorille ikäluokille, koulutuksen sisältöjä ja osaamisvaatimuksia päivitetään samoin kuin myös oppilaitosten ja myös korkeakoulujen toiminnan laatua, tehokkuutta ja vaikuttavuutta parannetaan kaikilla näillä osa-alueilla. Pirhonen kiittelikin Savon koulutuskuntayhtymän tavoitteita yhteistyön vahvistamiseksi niin ammattikorkeakoulun kuin yliopistonkin suuntaan.

– Täällä on kaikki eväät menestymiselle. Toivotan teille mitä parhainta menestymistä jatkossakin. Ja henkilökohtaisesti voin todeta että ei huolen häivää, kyllä te pärjäätte, Pirhonen totesi luottavaisesti.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer