Sydänleikkauksen jälkeinen kipu on kovempaa kuin potilaat valmiita hyväksymään

Kimmo Salvén - 11.10.2012 - 13:44:54

Tutkimusten mukaan leikkauksen jälkeisen kivun hoito on usein riittämätöntä. Erityisesti sydänleikkausten jälkeistä kipua on pitkään vähätelty ja kivun vaikutuksia leikkauksen jälkeiseen toipumiseen on pidetty merkityksettömänä. Lääketieteen lisensiaatti Pasi Lahtinen havaitsi kuitenkin väitöstutkimuksessaan, että leikkauksen jälkeinen akuutti kipu oli kovaa puolella potilaista levossa, 80 prosentilla yskiessä ja 60 prosentilla liikkuessa.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoLahtisen tutkimuksen mukaan potilaiden kokema leikkauksen jälkeinen kipu oli kovempaa kuin he odottivat tai olivat valmiita hyväksymään ennen leikkausta tehdyssä kyselyssä. Kova kipu heti sydänleikkauksen jälkeen lisäsi kroonisen kivun riskiä, potilailla joilla oli kohtalaisen kovaa tai kovaa leikkauksen jälkeistä kipua heti leikkauksen jälkeen, oli useammin myös pitkäaikaista leikkauksen jälkeistä kipua vuosi leikkauksen jälkeen. Vuoden kuluttua leikkauksesta lievää kipua oli joka seitsemännellä ohitusleikkauksen läpikäyneistä potilaista levossa, mutta vain kolmella prosentilla potilaista kipu oli kovaa.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää potilaiden odotuksia ja kokemuksia akuutista ja pitkäaikaisesta, kroonisesta sydänleikkauksen jälkeisestä kivusta ja tutkia tiettyjen lääkeaineiden tehoa sydänleikkauksen jälkeisessä kivunhoidossa. Lisäksi selvitettiin leikkauksen aikana annosteltavan lyhytvaikutteisen kipulääkkeen, remifentaniilin, vaikutusta leikkauksen jälkeiseen kipuun.

Laskimonsisäisesti annosteltava parasetamolilääkitys vähensi muun vahvemman kipulääkityksen tarvetta viidenneksellä ensimmäisenä päivänä sydänleikkauksen jälkeen, mutta ei vähentänyt leikkauksen jälkeistä kipua tai vahvempien kipulääkkeiden haittavaikutuksia.

Myöskään ketamiinilääkitys ei vähentänyt leikkauksen jälkeistä kipua, vaikkakin se vähensi vahvemman kipulääkityksen tarvetta viidenneksellä ja lisäsi potilaiden tyytyväisyyttä kivunhoitoon. Ketamiini aiheutti haittavaikutuksena harhanäkyjä muutamalle potilaalle.

LL Pasi Lahtisen anestesiologian alaan kuuluva väitöskirja Pain after coronary artery bypass grafting surgery. Clinical studies of acute and persistent postoperative pain. (Kipu sepelvaltimo-ohitusleikkauksen jälkeen. Kliinisiä tutkimuksia akuutista ja pitkittyneestä leikkauksen jälkeisestä kivusta) tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa 11.10.2012.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer