Ei varaa kadottaa yhtäkään nuorta

Anne Heikkinen - 29.1.2013 - 12:06:21

Kuva: Anne Heikkinen

Puheet työurien pidentämisestä ja eläkeiän korottamisesta ovat meille arkipäivää. Entäpä jos työuria pidennettäisiinkin alkupäästä ja taattaisiin jokaiselle nuorelle ammatti? Erityistä huolta kannetaan niistä nuorista, jotka keskeyttävät ammatilliset opintonsa ja katoavat mystisesti.

Ammatillisen koulutuksen keskeyttäneiden osuus on tällä hetkellä noin 10 prosenttia.

Pohjois-Savossa on kehitelty varsin innovatiivisia ideoita, joilla edistetään opiskelijan kiinnittymistä opintoihin. TATU eli tartu tutkintoon -hanketta vetää opiskelijahuollon koordinaattori Seija Kärki Savon koulutuskuntayhtymästä.
– Ei enää riitä se ajattelu, että järjestetään koulutusta ja koulutetaan tutkintoon, meidän pitää ensin ruveta katsomaan, että meillä on ihmisiä, joita kouluttaa, Kärki napauttaa.

– On lähdettävä siitä, että huolenpidollinen tehtävä ei ole yhtään vähempiarvoisempi kuin ammattiin kasvattamisen, ohjaamisen ja opettamisen tehtävä. Ne kulkevat käsi kädessä.

Toiminnan tavoitteena on tehostaa opintojen läpäisyastetta tukemalla keskeyttämisalttiiden opiskelijoiden opintoihin kiinnittymistä. Keinovalikoimassa ovat muun muassa tehokas opintojen ohjaus sekä opiskelijahuollon ennakoiva ja yksilöllinen työote. Erityistä huomiota kiinnitetään myös peruskoulun jälkeisen opintopolun pään löytymiseen.
– Pitää puhua irtiheittämisen estämisestä, Seija Kärki toteaa.

– Meillä ei ole vara tehdä sitä, että jos ei kerta kiinnosta, niin mene ulos. Me uskotaan, että jokaista nuorta kiinnostaa oma elämä ja olennaista on, miten millä tavalla me kytketään se ammattiin kouluttautuminen jollakin aikavälillä osaksi nuoren omaa tavoitteellista polkua.

Kuuntele Kärjen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 15'31"

 

Lähettäjä: keijo (vieras) - 7.2.2013 - 22:01:40

Hyvä aihe ja kiitos hyvästä haasteesta nuorten puolesta ,kyllä me kaikki ollaan oltu nuoria ja itse olen elänyt kristittynä ja kuinka oli suuri turva luottaa siihen, että sain olla Jumalan oma ja omistaa pelastus Jeesuksen veressä ja monta oli jo silloin vastustusta ja vakeata ja tarvitsin esi rukousta ja uutta voimaa ja siuansta .Tätä meidän nuoretkin kaipaavan ja haluavat elää turvallista elämää Herran kanssa ja tiedän, että heillä on vaikeata ja tarvitsevat tukea ja esirukousta ja ennen kaikkea armon siunaavaa vapautta ja taakat on Jeesus jo kantanut,kiitos ja siuanusta,keijo södertälje

Lähettäjä: Itäinen (vieras) - 6.6.2013 - 08:48:43

Olen täysin samaa mieltä huolenpidollisien tehtävien tärkeydestä! Suomessa se on ehdottomasti yksi isoimmista heikkouksista.

Footer