Pajunpolttoa testataan Joensuussa

Kimmo Salvén - 19.2.2013 - 10:59:53

 

Joensuun lämpölaitoksella testataan tänään ja huomenna pajunpolttoa. Kokoluokassaan suurimmassa Suomessa toteutetussa pajunpolttokokeessa haetaan kokemuksia polttolaitoksen toiminnasta pajuhakkeella. Normaalisti Joensuun lämpölaitoksessa poltetaan metsähaketta ja puuteollisuuden sivutuotteita.

Fortumin kanssa yhteistyössä järjestettävä operaatio on osa suurempaa tutkimushanketta, jossa VTT, Itä-Suomen yliopisto ja Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä kehittävät pajun viljelyä, korjuuta ja käyttöä energiaraaka-aineena. Pajusta on kaavailtu korvaajaa ruokohelvelle.

Pajulla katsotaan olevan monia etuja. Pajuviljelmiä voidaan käyttää hyödyksi turve- ja peltoalueiden kuivatusvesien sekä jätevedenpuhdistamojen prosessivesien puhdistamisessa. Vesien puhdistajana toimiva paju voidaan myöhemmin hyödyntää energiaraaka-aineena.

Pajunpolttoon liittyy kuitenkin myös ongelmia. Esimerkiksi Ruotsissa pajun on todettu aiheuttavam metsähaketta enemmän tuhkan paakkuuntumista, kattilan likaantumista ja korroosiota.

Suomessa on noin 100 hehtaaria pajuviljelmiä. Viljelyä on mahdollista lisätä runsaasti kesantopelloilla ja turvetuotannon jälkikäytössä.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer