Aromikas mesimarja hyötykäyttöön

Anne Heikkinen - 26.3.2013 - 12:01:18

Itä-Suomen yliopistossa on käynnistynyt uudenlainen mesimarjatutkimus, jonka tavoitteena on kehittää mesimarjasta taloudellisesti kannattava viljelykasvi. Mesimarja on yliopistolla jo vanha tuttavuus, mutta nyt kokeillaan uusia viljelymenetelmiä vesiviljelyssä, kasvihuoneissa ja tunneleissa.

– Tavoitteena ovat terveet kasvit, joissa on paljon kukkia, paljon pölyttäjiä, paljon marjoja ja mitä isompia marjoja, sitä nopeampia ne ovat kerätä ja sitä taloudellisempaa viljely on. Tämä on yksinkertaista matematiikkaa, naurahtaa tutkija Harri Kokko.

Mesimarja on maultaan ja aromiltaan täysin ainutlaatuinen marja. Sitä kasvaa luontaisesti Keski-Suomessa sekä Pohjois-Pohjanmaan rannikkoalueilla. Viljelyssä mesimarjaa on Suomessa vain noin 2-4 hehtaaria.
– Mesimarjalla olisi kysyntää paljon enemmän kuin on tarjontaa. Siksi viljelyyn satsataan ja koetetaan löytää uusia keinoja, joilla mesimarja saadaan menestymään.

Mallia uudentyyppiseen vesiviljelyyn on otettu maailmalta ja mansikan kasvatuksesta.
– Tornikasvatuksessa on amppeleita päällekkäin ja sieltä amppeleiden väleistä alkaa kasvaa mesimarjan kukkia ja sieltä niitä marjoja tulee. Ravinteet ja kasteluvesi valutetaan amppeleiden läpi niin, että kaikki saavat ravinteita. Tästä läpimenneestä vedestä analysoidaan käytetyt ravinteet ja arvioidaan ravinnetasetta, että mitä mesimarja kasvaakseen tarvitsee, Harri Kokko kuvaa.

kuuntele Kesto 19'17"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer