Kuulostele hengitystäsi!

Anne Heikkinen - 8.3.2013 - 09:46:17

Kuva: Anne Heikkinen

Hyvä hengitystekniikka on eduksi kaikille, mutta etenkin puhetyöläisille. Erityisen tärkeää se on musiikkityöläisille eli laulajille. Rytmimusiikin opettaja Julia Vuorinen Savonia-ammattikorkeakoulusta toteaa, että hyvä hengitys on laulamisessa kaiken aa ja oo.

– Jos mietitään, miksi laulaminen ei tunnu helpolta tai miksi se ei ole puhdasta, niin useimmiten syy löytyy siitä, että hengityskoneisto ei ole kaikkein tehokkain. Jos hengitys ei toimi laulussa, silloin laulukaan ei toimi ja sen kuulee ja tuntee, luonnehtii rytmilaulun opettaja Julia Vuorinen.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan hengittäminen on lihastyötä ja näitä hengityslihaksia täytyy jumpata.
– Asioita harjoitellaan lihasmuistiin. Tavoitteena on, että laulaessa ei tarvitse miettiä hengittämistä. Tavoiteltu tila on, ettei tarvitsisi miettiä mitään muuta kuin tekstiä, saisi olla ihan vaan se tarinankertoja, jota me laulajina halutaankin olla.

Hyvää hengitystekniikkaa tarvitaan muuallakin kuin suurilla musiikkiestradeilla, esimerkiksi työssä, jossa joutuu puhumaan paljon.
– Jos hengitystekniikka on puutteellinen siten, että ääni väsyy hyvin nopeasti, se tarkoittaa sitä, että äänihuulet rasittuu ja pidemmän päälle saattaa äänihuuliin muodostua kyhmyjä, Julia Vuorinen kertoo.

kuuntele Kesto 20'53"

 

Lähettäjä: ante (vieras) - 7.6.2013 - 10:06:34

Kiitokset Julia erittäin mielenkiintoisesta ja pätevästä esityksestäsi!
Kun on läheisellä laulavalla laulun taito taantumassa, mikähän avuksi olisi?

Footer