Julkaise tai tuhoudu?

Anne Heikkinen - 2.5.2014 - 10:57:32

Maailmassa julkaistaan joka vuosi arviolta kaksi miljoonaa tieteellistä artikkelia, julkaistujen kirjojen määrä on noin 130 miljoonaa ja digitaalisten aineistojen niin suuri, että sitä on jo lähes mahdoton mitata.

Julkaisujen määrän kiivaasta lisääntymisestä pitää huolen akateeminen kilpailutalous, jossa uramenestys, virkojen saaminen ja yliopistojen rahoitus on sidoksissa julkaisujen tuottamiseen. Tätä mieltä ovat Julkaise tai tuhoudu! – Johdatus tieteelliseen viestintään kirjan kirjoittaneet Itä-Suomen yliopiston kirjaston johtaja Jarmo Saarti, Oulun yliopiston informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen sekä dosentti Terttu Kortelainen.

Kuva: Kari Salmela– Julkaiseminen on keskeinen tieteen väline ja julkisuus on yksi keskeisistä tieteen arvoista. Vasta julkisuuteen tullut tiede on tiedettä, sitä ennen se on yksittäisen ihmisen mietintää tai pohdintaa. Julkaisemiseen liittyy tieteessä suuria intohimoja, Jarmo Saarti toteaa.

– Julkaisemisesta on tullut tieteen julkisuuteen tulemisen lisäksi myös mittaamisen väline. Tutkija, yliopisto tai laitos, joka ei julkaise, häviää nopeasti julkisuudesta ja tuhoutuu myös käytännössä siten, ettei se pysty kilpailemaan tutkimuksen resursseista.  

Kuuntele Jarmo Saartin puheenvuoro:

kuuntele Kesto: 12'17"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer