Marjoilla useita positiivisia terveysvaikutuksia

Kimmo Salvén - 28.3.2013 - 09:12:10

Kuva: Anne Heikkinen

Marjoilla on eri tutkimuksissa havaittu useita suotuisia terveysvaikutuksia, näin todetaan myös tuoreessa Itä-Suomen yliopiston ja Foodfilesin raportissa, joka kokoaa yhteen marja-alan tieteellisen tutkimustiedon.

Suomalaiset marjat, kuten mansikka, mustaherukka, mustikka ja puolukka tasaavat tutkimuksen mukaan verensokerin vaihtelua ja insuliinin pitoisuuksia aterioinnin jälkeen. Tällöin verensokerin vaihtelusta johtuvat vireystilan muutokset tasoittuvat ja kylläisyyden tunne kestää pidempään.

Tutkimuksissa on selvitetty marjojen vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien ja tyypin 2 diabeteksen riskitekijöihin sekä aivojen, silmien, virtsateiden, ihon ja limakalvojen terveyteen. Tulosten mukaan marjojen nauttiminen on suositeltavaa niiden erinomaisen ravintosisällön vuoksi. Marjat ovat myös hyviä ja monipuolisia polyfenolien lähteitä. Runsaasti polyfenoleja sisältävän ruokavalion on todettu vähentävän muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin sairastumisen riskiä.

Raportissa huomioidaan erityisesti marjojen terveysvaikutukset, joissa olisi potentiaalia terveysväitteiksi EU:ssa, ja tulosten mahdolliset hyödyntämisnäkymät yritysten tutkimusten suuntaamisessa, tuotekehityksessä ja markkinoinnissa.

Raportin tuloksia esiteltiin 26.3.2013 Marjojen mahdollisuudet & markkinat maailmalla –tapahtumassa Helsingissä.

Katso myös:

Selvitys marjojen terveysvaikutusten kliinisestä tutkimusnäytöstä (PDF)

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
7 + 9 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer