Syöpä mikroskoopissa

Anne Heikkinen - 16.3.2013 - 10:32:51

Syövän ehkäisemiseen, sen leviämisen estämiseen sekä syöpälääkkeiden vaikutusten tehostamiseen liittyvää tutkimusta tehdään laajalla rintamalla. Yksi uusimmista tutkimustuloksista on sokerimolekyyli hyaluronaanin ympärille kutoutuva tutkimus, jossa etsitään keinoja hidastaa syöpäsolujen kasvua ja liikkumista.

– Meidän tutkimusryhmämme mielenkiintoisin aihe on syöpä ja syöpäsolut, tutkimme syöpäsolujen käyttäytymistä ja molekyylibiologiaa ja sitä, mitä syöpäsoluissa tapahtuu kun ne muuttuvat syöpäsoluiksi, kertoo dosentti Kirsi Rilla Itä-Suomen yliopistosta.

Mutta mitä on hyaluronaani?
– Hyaluronaani on kiehtova, mielenkiintoinen ja monimutkainen tyyppi. Sitä on elimistössä lähes kaikissa elimissä, se on soluväliaineessa ja solujen pinnalla. Se tyypillisesti muodostaa solujen ympärille vaipan tai kerroksen. Ajatellaan, että kerros suojaa soluja eli se on normaalisti hyvä asia soluille, mutta toisaalta liika on liikaa, eli on todettu, että syöpäsoluissa hyaluronaanin määrä ja sen tuotanto on lisääntynyt.

– Monissa syöpätyypeissä on todettu, että mitä enemmän syöpäkudoksessa on hyaluronaania, sitä huonompi ennuste potilaalla on. Jos me pystyisimme kohdentamaan hoitoa niin, että voidaan vähentää hyaluronaanin määrää, niin se toivottavasti johtaisi siihen, että ennuste olisi parempi ja syövän kasvaminen hidastuisi tai jopa pysähtyisi, Rilla kuvailee.

Hyaluronaani on siis yhtä aikaa sekä hyvis että pahis. Sen muun muassa sanotaan olevan nuoruuden lähde.
– Sitä käytetään ryppyvoiteissa ja muissa kosmetiikkatuotteissa, jopa sukkahousuissa. Vaikutus perustuu siihen että hyaluronaani pystyy sitomaan jopa tuhat kertaa oman panonsa verran vettä itseensä, eli se kosteuttaa. Kun me siis laitetaan hyaluronaania ihon pinnalle, se sitoo itseensä vettä, pitää ihon kosteana ja rypyt ikään kuin silottuvat.

kuuntele Kesto 17'03"

 

Kuva: Kirsi Rilla, Itä-Suomen yliopisto. Kuvassa kaksi syöpäsolua.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
10 + 6 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer