Merkittävä rahoitus aerosolihiukkasten ilmastotutkimukseen

Kimmo Salvén - 8.8.2013 - 10:56:50

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt noin 1,5 miljoonan euron suuruisen ”Starting Grant” rahoituksen Itä-Suomen yliopiston Sovelletun fysiikan laitoksella työskentelevälle apulaisprofessori Annele Virtaselle. Rahoitus on myönnetty tutkimushankkeelle, jossa selvitetään ilmakehän orgaanisten aerosolihiukkasten olomuotoa ja sen vaikutusta ilmakehän ilmiöihin. Hiukkasen olomuoto vaikuttaa ratkaisevalla tavalla esimerkiksi hiukkasten elinikään ilmakehässä ja niiden kykyyn muodostaa pilvipisaroita. Annele Virtanen tutkimusryhmineen kehittää hankkeessa muun muassa uusia tutkimusmenetelmiä, jotka soveltuvat nanokokoisten hiukkasten viskositeetin määrittämiseen.

ERC Starting Grant rahoitus on erittäin kilpailtu rahoitusmuoto ja se myönnetään nuorille lupaaville tutkijoille, joilla katsotaan olevan potentiaalia nousta johtavien tutkijoiden joukkoon alallaan. Vuonna 2013 ERC rahoitti noin yhdeksän prosenttia kaikista hakemuksista ja rahoitettujen hakemusten joukossa oli yhteensä neljä suomalaistutkijaa.

Annele Virtasen saama rahoitus on jo toinen Itä-Suomen yliopiston Sovelletun fysiikan laitoksen tutkijalle myönnetty ERC Starting Grant rahoitus.

Footer