Päivitys ikäihmisen lääkekaappiin

Anne Heikkinen - 1.8.2013 - 13:53:33

Jos ikäihmistä huimaa pystyyn noustessa, hän kokee näön hämärtymistä tai suun kuivumista, olisi hyvä aika tarkastaa käytössä oleva lääkitys. Iäkkään voinnin yksilöllinen kokonaisarviointi, johon kuuluu myös kriittinen lääkityksen kokonaisarvio, voi parantaa ikäihmisen terveydentilaa.

Aiheesta väitellyt lääketieteen lisensiaatti Pasi Lampela toteaa, että kokonaisarviointi ei välttämättä vähennä käytössä olevien lääkkeiden määrää, mutta järkeistää sitä kyllä.

– Käytettyjen lääkkeiden määrä nousi tutkimusaikana jonkin verran, mutta lääkityksen sisältö muuttui optimaaliseksi. Sieltä poistettiin lääkityksiä, joille ei ollut indikaatiota ja lisättiin lääkkeitä, jotka tämän kyseisen iäkkään kohdalla olivat tarpeen.

Ajatus yksilöllisestä terveyden ja toimintakyvyn laaja-alaisesta arvioinnista ja siihen kuuluvasta lääkityksen kokonaisarviosta on mainio, mutta sen realistisuus ainaisen resurssipulan pinteessä askarruttaa.
– Voisi ajatella, että jos tähän uhrattaisiin resursseja, se voisi näkyä resurssien säästönä toisaalla kun iäkkäiden vointi voi parantua ja sairaanhoidon palveluiden kysyntä voisi tätä kautta laskea, Lampela toteaa.

kuuntele Kesto 15'35"

 

Lääketieteen lisensiaatti Pasi Lampelan väitöskirja Lääkehoidon parantaminen iäkkäillä – kliininen lähestymistapa tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 14.6.2013.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
3 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer