Taide herää teoksesta asuksi

Anne Heikkinen - 3.9.2013 - 11:42:42

Kuva: Kimmo Salvén

Arvid Liljelundin Lähtö Pariisista -teoksen tunnelma on eittämättä haikea. Punaiseen pukuun ja hattuun sonnustautunut nainen katselee ikkunasta pariisilaiselle hautausmaalle avautuvaa maisemaa valkoinen nenäliina kädessään.

Teoksen tunnelma, valot ja värit herättivät myös vaatetusmuotoilua opiskelevan Heli Korhosen huomion.
– Tämä teos jäi heti mieleeni ja halusin tehdä oman näkemykseni tässä maalauksessa näkyvän naisen puvusta, Korhonen toteaa.

– Puvussa on runsas helma ja jakkumainen yläosa. Tutkin pukuhistoriaa 1880-luvulta ja otin siitä viitteitä, toisaalta aika paljon näkyy myös taulusta, että minkälainen tämä puku on. Halusin, että puku on esittävä ja että sen pystyy yhdistämään tähän teokseen.

Savonia-ammattikorkeakoulun Kuopion muotoiluakatemian opiskelijat ovat herättäneet henkiin Kuopion taidemuseon Taiteilijan matkassa perusnäyttelyn teoksia. Mukana on historiallisia pukuja, joissa teoksen asu pyritään toistamaan mahdollisimman tarkasti, mutta myös nykytaiteen inspiroimana syntyneitä moderneja ja luovia ratkaisuja.
– Kyllä teokset heräävät ihan eri tavalla henkiin kun näyttelyä esitellään näissä puvuissa. On mukava työntekijöidenkin kannalta kun saa pukeutua teokseen, luonnehtii taidemuseon intendentti Marja Louni.

Pukutaidetta opiskelevien nuorten näkökulmasta yhteistyö taidemuseon kanssa on ollut erittäin tervetullutta. Yliopettaja Mariella Rauhala on iloinen siitä, että vaatetusmuotoilu näkyy ja kuuluu entistäkin laajemmilla kentillä.

– Vaate itsessään voi olla taideteos, joka muuttuu ja muuttaa muotoaan. Vaate voi olla niin monenlainen ja monessa mukana, sillä on sekä esteettinen että käytännöllinen merkitys, joka tulee myös taiteessa esiin, Rauhala kuvaa.

kuuntele Kesto 11'14"

 

Lisää näyttelyistä:

Kuopion museoiden näyttelyitä

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 4 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer