Alzheimer-potilaiden sydänsairaudet jäävät usein vaille hoitoa

Kimmo Salvén - 31.10.2013 - 08:00:00

Alzheimerin tautia sairastavilla esiintyy enemmän iskeemisiä sydänsairauksia kuin muilla, mutta he heille tehdään niihin liittyviä toimenpiteitä ja leikkauksia harvemmin kuin muille, osoitti Itä-Suomen yliopiston toteuttama valtakunnallinen rekisteripohjainen tutkimus.
 
Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 28 093 henkilöä eli kaikki 31.12.2005 Suomessa asuneet, laitoshoidon ulkopuolella olleet henkilöt, joilla oli lääkärin toteama Alzheimerin tauti. Hoitoilmoitusrekisterin tietojen perusteella Alzheimerin tautia sairastavilla esiintyi hieman enemmän iskeemisiä sydänsairauksia kuin kaltaistetulla verrokkiväestöllä, jolla ei ollut Alzheimer-diagnoosia. Heille kuitenkin tehtiin huomattavasti vähemmän sydänlihaksen verenkierron palauttavia toimenpiteitä, kuten pallolaajennuksia ja ohitusleikkauksia.
 
Tulokset eivät selittyneet sydän- ja verisuonisairauksien lääkehoidolla tai muilla liitännäissairauksilla, kuten aivoverenkierron häiriöillä, diabeteksella, astmalla tai syöpäsairauksilla. Vakava tiedollisten toimintojen heikkeneminen voi olla este ohitusleikkaukselle, mutta ei pallolaajennukselle. Rekisteripohjaisen aineiston avulla on kuitenkin hankala selvittää, kertooko pallolaajennusten vähäisyys siitä, etteivät potilaat saisi riittävää hoitoa.
 
Tutkimus oli osa rekisteripohjaista MEDALZ-2005 tutkimushanketta, jossa selvitetään Alzheimerin tautia sairastavien terveydentilaa, lääkkeiden ja terveyspalveluiden käyttöä sekä lääketurvallisuutta. Tutkimustulokset on julkaistu International Journal of Cardiology -lehdessä.

Lisää muistisairauksista Kantissa:

Teema: Muisti ja muistisairaudet

 

Footer