Epävarmuus tulevasta on coolia

Anne Heikkinen - 1.11.2013 - 08:10:49

Kuva: Anja Hiltunen

– Nykyään nuoret ottavat asiat paljon lunkimmin. Se ei ole pelottavaa kun ei tiedäkään, askel on rennompaa ja hitaampaa ja on coolia katella, että mikä musta tulee. Kuilu tulee suhteessa meihin keski-ikäisiin ihmisiin, kuvaa opettaja Roni Mikkonen nuorten ajatuksia ammatinvalinnasta ja ammatillisiin opintoihin kiinnittymisestä.

Hänen mukaansa paljon puhuttu iso paha syrjäytyminenkin voi olla nuorelle tietoinen valinta.
– Voi kun pysyisin tässä syrjäytymisen syrjässä vielä hetken kiinni, täältä voi katella mitä tässä maailmassa ja edessä tapahtuu.

Mikkonen tietää mistä puhuu, sillä hän työskentelee nuorten parissa ja nuorten keskellä Savon ammatti- ja aikuisopistossa.

– On utopiaa, että 15 vuotiaan pitää tietää, mikä musta isona tulee. Nuoruus on pidentynyt ja omaa paikkaa etsitään ja tutkaillaan ja katellaan aiempaa pidempään. Eletään maailmassa, jossa tilanteet muuttuvat koko ajan ja uutta minää ja uutta itseä luodaan matkan varrella elämän loppuun asti. Ei ole mitenkään epätavallista ettei tiedä missä mennään ja tarvii saada kokeilla eri juttuja.

 

Elinikäinen oppiminen vaatii syttymistä

Nuorten ajatusmaailma ja yhteiskunnan tarpeet kouluttaa nuoret tehokkaasti ja nopeasti ammattiin ja veronmaksajiksi ovat aikamoisessa ristiriidassa. Puheet työurien pidentämisestä kuulostavat varsin ohuilta.
– On mahdollisuus olla jotain muuta ennen kuin muuttuu joksikin. Puhutaan elinikäisestä oppimisesta ja haastetaan nuoria siihen, että näe, koe ja elä maailmaa ja etsi itsellesi uusia uria. Sytytään ja halutaan tehdä asioita. Meidän pitäisi myös itse kestää tämä epävarmuus, Mikkonen kuvaa nuorten omien polkujen löytymisen reittejä.

Myös ammatillisen koulutuksen pitäisi ottaa uusia uria ja sallia suurempaa joustavuutta.
– Kyllä rohkeutta ja tuulettamista tarvitaan. Olisi alanvaihtopäiviä tai viikkoja joissa saisi katella, että miltä musta tuntuu tehdä tällaisia juttuja onko tää mun asia edes ja olisi mahdollisuus vaihtaa ja kattoa vielä uusiksi, Roni Mikkonen visioi.

Kuuntele Mikkosen haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 18'02"

 

Yhteiskuntatieteiden maisteri Roni Mikkonen puhui Savon ammatti- ja aikuisopiston järjestämässä ammatillisen osaamisen kehittämisen Mestari2013-tapahtuman ammatillisten erityisopettajien opintopäivillä nuorten ohjaamisesta Neljä askelta tulevaisuuteen -ohjausmenetelmän avulla.

Neljä askelta tulevaisuuteen, eli NATU, on Savon ammatti- ja aikuisopistossa kehitetty ohjausmenetelmä, jossa keskiöön nostetaan opiskelija, hänen kykynsä ja vastuunsa omista ratkaisuistaan.

Katso myös tilaisuudesta taltioitu Roni Mikkosen puheenvuoro:

 

Lisää Mestari2013-tapahtumasta:

kantti.net/mestari2013

mestari2013.bonsait.fi

 

Footer