Ravintolisät - tarpeellisia vai tarpeettomia?

Kimmo Salvén - 12.11.2013 - 08:41:21

Terveysaiheisissa lehdissä ja mediassa vitamiinilisiä ja muita ravintolisiä tuputetaan ahkerasti, mutta kun käyt lääkärissä, tähän suositukseen törmää aniharvoin, yleensä vain oireiden tai tutkimustulosten perusteella.

Ovatko ravintolisät sitten tarpeellisia vai tarpeettomia, tähän kysymykseen vastaa seuraavassa ravitsemustutkija, dosentti Jaakko Mursu Itä-Suomen yliopistosta.
– Oma näkemykseni on, että suurimmalle osalle ne ovat lähinnä tarpeettomia. En liittäisi näihin kovin merkittäviä terveydellistä riskiä tai uhkaa, enemmän tarpeettomia, joissain tapauksissa voi olla myös hyödyllisiä, muotoilee Mursu moniulotteisen vastauksensa.
– Lyhyesti, suurimmalle osalle tarpeettomia, hän kiteyttää.

Vitamiineja ja erilaisia lisiä käytetään yleensä siksi, että näiden pohjimmiltaan olevan. Monesti ajatellaan myös, että enemmän on parempi.
– Kyllä se on yleinen ajatus niin maallikoiden mutta myös asiantuntijoiden keskuudessa.

Vitamiineja käyttävät yleisimmin hyvin toimeentulevat, hyvin syövät, hyvin koulutetut henkilöt, jotka usein kiinnittävät terveyteensä jo valmiiksi paljon huomiota, eivätkä näin ravintolisistä hyödy. Sen sijaan ravintolisät jäävät usein syömättä juuri siellä missä siitä olisi eniten hyötyä.

Ravintolisien käytttöä on tutkittu ahkerasti vuosikymmenten ajan. Apua on ajateltu saatavan mm. sydäntauteihin ja syöpiin.
– Näiden osalta tulokset ovat olleet pitkälti pettymys, ei olla johdonmukaisesti havaittu, että näistä olisi apua.

Viimeisin hype on noussut D-vitamiinin kohdalla, jonka harteille on aseteltu melkoista sankarin viittaa.
– Tämä on tietenkin puhdas veikkaus, mutta kyllä luulen että jonkin verran sitä sankarin viittaa sieltä karisee. Vaikka tutkimusnäyttö on lupaavaa, niin harvoin kuitenkaan yksittäinen tekijä on vaikutuksiltaan niin dramaattisen iso, Jaakko Mursu arvioi.

Kuuntele Mursun haastattelu kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 15'20"

 

Footer