J.V. Snellmanin jalanjäljillä

Anne Heikkinen - 22.1.2014 - 14:40:27

Millainen mies oli kaikkien tuntema kansallisfilosofi J.V. Snellman? Mitä hän ajatteli Suomen itsenäisyydestä, suomalaisesta identiteetistä tai vaikkapa naissivistyksestä? Entä millaisia runoja hän kirjoitti vaimolleen Johanna Lovisalle?

Muun muassa näihin kysymyksiin voi pian hakea vastauksia, kun J.V. Snellmanin kootut teokset julkaistaan kaikille avoimina ja maksuttomina sähköisen lähdeportaalin muodossa.

Tämän valtakunnallisestikin ainutlaatuisen hankkeen taustalla on kuopiolainen Snellman-instituutti. Lähdeportaalin toteuttamisen hoitaa Edita Publishing Oy ja hankkeen rahoittaa Olvi-Säätiö. Lopulliseen muotoonsa lähdeportaali valmistuu vuonna 2017, mutta ajatuksena on avata se jo kuluvan kevään aikana, Snellmanin päivänä 12.5.

Snellmanin koottujen teosten 12 000 sivua tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hypätä Snellmanin jalanjäljille. Palvelussa alkuperäiset dokumentit on tulkittu ja puhtaaksikirjoitettu sekä varustettu täydellisillä hakuominaisuuksilla, selityksillä ja hakemistoilla.

– Portaali palvelee tutkijoita, opettajia, koululaisia, puheen pitäjiä, poliitikkoja, kansalaisvaikuttajia sekä muita kansalaisia, Snellman-instituutin johtaja Soili Meklin kuvaa.

Snellmanin kootut teokset ovat olleet saatavilla jo aiemminkin, mutta digitaalisuuden myötä niiden käytettävyys helpottuu huomattavasti.
– Helppo käytettävyys takaa sen, että pieninkin veronmaksaja pääsee itse hakemaan tietoja ja hakemaan itselleen oikaisuja uutisointeihin ja tutkijoiden väitteisiin, että miten asia oli. Tällä teknologialla voimme hyvin ja tehokkaasti avata kansakunnan muistia virtuaalisesti jokaisen kansalaisen kotikoneelle, kertoo Edita Publishing Oy:n asiakasjohtaja, dosentti Raimo Savolainen.

Kuuntele dosentti Raimo Savolaisen ajatuksia uuden lähdeportaalin tiimoilta:

kuuntele Kesto 2'59"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer