Buprenorfiinin väärinkäyttö yleistyy

Kimmo Salvén - 14.2.2014 - 08:56:13

Buprenorfiinin väärinkäytön takia hoitoon hakeutuminen on lisääntynyt Suomessa, todetaan tuoreessa proviisori Hanna Uosukaisen väitöstutkimuksessa. Buprenorfiini on opioidi, jota käytetään kipulääkkeenä sekä opioidiriippuvuuden korvaushoidossa.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoOpioidikorvaushoito buprenorfiini-naloksoni-yhdistelmävalmisteella on tehokas hoitomuoto opioidiriippuvuuden hoitoon. Hoidon alussa lääke otetaan hoitohenkilökunnan valvonnassa, mutta myöhemmin hyvin hoitoon sitoutuneet potilaat voivat ottaa korvaushoitolääkkeensä kotona ilman valvontaa.

Buprenorfiinin väärinkäytön takia hoitoon hakeutuneiden henkilöiden osuus kasvoi nollasta lähes 40 prosenttiin kaikista hoitoon hakeutuneista henkilöistä vuosien 1997 ja 2008 välillä. Heroiinin väärinkäyttö loppui lähes kokonaan 2000-luvun alkupuolella, minkä voidaan olettaa johtuvan heroiinin heikentyneestä saatavuudesta sekä toisaalta buprenorfiinin saatavuuden lisääntymisestä.

Opioidikorvaushoitolääkkeiden valvomattomaan ottoon liittyy huomattavia etuja, kuten hoidon saatavuuden paraneminen, potilaiden sosiaalisen sekä ammatillisen kuntoutumisen edistyminen, mutta riskeinä ovat lääkkeiden väärinkäyttö ja välitys katukauppaan. Valvomattoman hoidon tukena voidaan käyttää elektronisia lääkehoidonseurantalaitteita, jotka esimerkiksi vapauttavat päivittäisen annoksen kontrolloidusti tiettyyn aikaan. Uosukaisen väitöstyössä tutkittiin, voivatko tällaiset laitteet estää korvaushoitolääkkeen välitystä katukauppaan. Vaikka laitteet paransivat valvomattoman lääkkeenoton turvallisuutta, ei niiden voitu osoittaa estävän välitystä.

Apteekkitoimitus on yksi vaihtoehto toteuttaa valvomatonta opioidikorvaushoitoa. Suomessa tämä on ollut mahdollista helmikuusta 2008 alkaen. Elokuussa 2011 toteutetun kyselyn mukaan ensimmäiset kokemukset yhdistelmävalmisteen toimittamisesta apteekeista olivat positiivisia, mutta tutkimushetkellä apteekkitoimitus oli vielä pienimuotoista.

Proviisori Hanna Uosukaisen väitöskirja Buprenorphine: features of abuse and methods for improving unobserved dosing in opioid substitution treatment (Buprenorfiini – väärinkäytön ominaispiirteet sekä opioidikorvaushoidon valvomattoman lääkkeenoton kehittäminen) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 14.2.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
9 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer