Hyvä vai paha lääke?

Anne Heikkinen - 16.4.2014 - 09:27:56

Kun lapsen kuume nousee, odotellaanko tilanteen kehittymistä vai annetaanko lapselle heti kuumetta alentavaa lääkettä? Entä tarvitseeko lapsi vitamiinilisiä tai rohdosvalmisteita?

Lääkkeiden käytön kanssa tuskaillaan varmasti monessa lapsiperheessä ja lääkkeisiin liittyviä käytäntöjä riittää joka lähtöön. Yhtä lailla myös asenteet vaihtelevat. Proviisori Sanna Siposen väitöstutkimuksessa havaittiin, että vanhempien asenne vaikuttaa siihen, kuinka he lääkitsevät lastaan kotona.

Kuva: Itä-Suomen yliopisto– Lapset, joiden vanhemmilla esiintyi pelkoja lääkkeitä kohtaan, käyttivät enemmän ei-lääkkeellisiä valmisteita, kuten ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Toisaalta jos vanhempi itse käyttää lääkettä, niin se on yhteydessä lasten lääkkeiden käyttöön. Vanhempien oma kokemus vaikuttaa etenkin ravintolisien ja rohdosvalmisteiden kohdalla, Siponen kertoo.

Kotona käytettävien itsehoitolääkkeiden käyttö on yleistynyt lapsilla 90-luvun puoliväliin verrattuna. Kyselyyn osallistuneista lapsista puolet oli käyttänyt jotain itsehoitolääkettä, vitamiinia tai muuta ravintolisää tai rohdosvalmistetta.

– Yleisimmin käytettyjä olivat kipulääkkeet, kuten parasetamoli. Muita yleisesti käytettyjä lääkkeitä olivat yskän- ja vilustumislääkkeet sekä ihonhoitoon käytetyt valmisteet.

kuuntele Kesto 10'13"

 

Proviisori Sanna Siposen väitöskirja Suomalaisten lasten terveys, itsehoito ja itselääkitys tarkastettiin Itä-Suomen yliopistossa 5.4.2014.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer