Rahoitusta terveyttä ja ympäristöä tarkkailevien anturien kehittämiseen

Kimmo Salvén - 30.12.2014 - 10:44:31

Kuva: Kimmo Salvén

Itä-Suomen yliopisto on saanut 324 466 euroa ympäristön valvonnassa ja terveydenhuollossa käytettävien antureiden tutkimiseen Suomen Akatemialta. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kanssa vuosina 2015–2016.

Uudentyyppisiä herkkiä ja selektiivisiä antureita tarvitaan ympäristön valvontaan, henkilökohtaiseen terveydenhuoltoon sekä lääkevalmistukseen ja väärennöksen toteamiseen. Kaksivuotisessa projektissa tutkitaan uusia optisia mittausmenetelmiä, anturirakenteita ja kertakäyttöisten antureiden valmistusta Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutissa. Kehittyneillä rakenteilla ja menetelmillä voidaan tehostaa valon ja aineen vuorovaikutusta ja siten parantaa antureiden herkkyyttä ja selektiivisyyttä. Projektissa kehitettäviä uudenlaisia antureita voidaan käyttää ympäristön ja ihmisen terveyden monitoroinnissa.

– Maailman vesivarannoista hyvin merkittävä osa on saastunut ja tämän takia tarvitaan keinoja analysoida veden laatua helposti ja nopeasti. Toisaalta ihmisen terveyden monitorointi nousee jatkuvasti entistä tärkeämpään rooliin, kun väestö ikääntyy. Fotoniikan kannalta nämä sensoroinnit ovat hyvin samankaltaisia ongelmia, ja tässä projektissa tehdäänkin tutkimusta, joka palvelee näitä molempia osa-alueita, kertoo Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutin johtaja Pasi Vahimaa.

Rahoitus myönnettiin ICT 2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelmasta. Sen tavoitteena on ICT 2015 -raportin mukaisesti Suomen tietojenkäsittelyosaamisen kehittäminen.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 5 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer