Eläkeiän kynnyksellä olevat tarttuvat liikuntaohjaukseen

Kimmo Salvén - 8.4.2015 - 08:02:15

Suuri osa ikääntyvistä liikkuu liian vähän. Noin 40 prosenttia ikääntyvistä miehistä ja noin puolet naisista liikkuu terveytensä kannalta riittämättömästi. Liikuntatieteiden maisteri Leena Hakolan väitöstutkimuksen mukaan liikuntaohjauksella voidaan aktivoida ikääntyviä liikkumaan, kaksi viidestä henkilökohtaista liikuntaohjausta saaneista sai kimmokkeen vuosia kestävään liikuntaharrastukseen.

Kuva: Itä-Suomen yliopistoTutkimuksessa tarkasteltiin taustatekijöiden ja nelivuotisen liikuntaintervention vaikutusta ikääntyvien liikkumiseen. Vähiten liikkuvat miehet olivat vanhempia, useammin työssäkäyviä ja eronneita kuin enemmän liikkuvat miehet. Lisäksi vähän liikkuvilla miehillä oli enemmän sairauksia, suppeampi sosiaalinen verkosto sekä huonompi ruokavalio kuin muilla. Naisilla huono terveys oli yhteydessä vähäiseen fyysiseen aktiivisuuteen.

Tutkimuksessa havaittiin, että kun vähän liikkuvat saivat henkilökohtaista liikuntaohjausta, he lisäsivät liikkumistaan ja jatkoivat sitä koko tutkimuksen ajan 2,5 kertaa todennäköisemmin kuin tukea saamattomat. Keskimäärin kaksi viidestä liikuntaohjausta saaneesta lisäsi ja ylläpiti liikuntaansa neljän vuoden ajan.

Jotta liikuntainterventioita voitaisiin kohdentaa mahdollisimman tehokkaasti, on tärkeää tunnistaa ne, jotka liikkuvat vähiten ja ne, jotka lisäävät liikuntaansa ohjauksen myötä. Henkilöt, jotka eivät tässä tutkimuksessa lisänneet liikuntaansa, voivat hyötyä yksilöidymmistä liikuntainterventioista.

Tutkimuksessa kehitettiin naisille ja miehille myös kestävyyssuorituskykyä kuvaavat maksimaalisen hapenottokyvyn viitearvot. Maksimaalisen hapenottokyvyn havaittiin alenevan 15 prosenttiyksikköä kymmenessä ikävuodessa.

LitM, TtK Leena Hakolan liikuntalääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Cardiorespiratory Fitness and Physical Activity in Older Adults: a Population-based Study in Men and Women tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 10.4.2015.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 13 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer