Suomen tiedepalkinto diabetestutkijalle

Kimmo Salvén - 20.5.2015 - 16:07:15

Itä-Suomen yliopiston akatemiaprofessori Markku Laakso on palkittu vuoden 2015 Suomen tiedepalkinnolla. Palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö ja se jaettiin Tiedefoorumi-tapahtumassa.

Markku Laakso on maailman johtavia tyypin 2 diabeteksen genetiikan tutkijoita. Laakson tutkimuksissa käytetään useita erilaisia lähestymistapoja tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisten taustatekijöiden selvittämiseksi. Markku Laakso on valittu maailman 400 vaikutusvaltaisimman biolääketieteellisen tutkijan joukkoon.

Laakson tutkimuksissa käytetään useita erilaisia lähestymistapoja tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisten taustatekijöiden selvittämiseksi. Genetiikan tutkimusmenetelmät ovat viime vuosien aikana kehittyneet huomattavasti, mutta Laakson ryhmä on tutkimustyössään pystynyt poikkeuksellisen hyvin yhdistämään nykyaikaisimmat geneettiset tutkimusmenetelmät väestöaineistoihin ja potilaita koskeviin kliinisiin tutkimuksiin.

Laakson työryhmineen keräämä väestöaineisto (biopankki) on kansainvälisten kriteerien mukaan erittäin merkittävä ja se luo ainutlaatuisen perustan tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisen taustan ymmärtämiselle. Tämän lisäksi Laakson tutkimustyön tuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää tyypin 2 diabeteksesta kärsivien potilaiden hoidossa ja mahdollisesti myös uusien lääkeaineiden kehittämisessä.

Suomen tiedepalkinto on kahden vuoden välein myönnettävä, merkittävä tunnustus tieteellisestä työstä, joka annetaan Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle. Palkinnon suuruus on 85 000 euroa. Tiedepalkinto perustettiin vuonna 1997 ja se myönnettiin nyt kymmenennen kerran osana Suomen tiedefoorumia.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer