Bentsodiatsepiinien kaltaisten lääkkeiden käyttö yleistyy Alzheimerin taudin myötä

Kimmo Salvén - 26.10.2015 - 10:59:47

Alzheimerin tautia sairastavilla henkilöillä bentsodiatsepiinien ja niiden kaltaisten lääkkeiden käytön aloittaminen on yleistä jo ennen taudin diagnoosia ja yleistyy edelleen diagnoosin jälkeen, osoitti juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston tutkimus.

Bentsodiatsepiineja ja niiden kaltaisia lääkkeitä käytetään uni- ja rauhoittavina lääkkeinä. Näiden lääkkeiden käytön aloittaminen oli yleisempää Alzheimerin tautia sairastavilla henkilöillä kuin tautia sairastamattomilla. Diagnoosin jälkeen Alzheimerin tautia sairastavat henkilöt aloittivat bentsodiatsepiinien käytön kolme kertaa todennäköisemmin kuin tautia sairastamattomat ja aloitus oli yleisintä puoli vuotta diagnoosin saamisen jälkeen.

Tutkimus perustui suomalaiseen Medalz (Medication use and Alzheimer’s disease) -aineistoon. Tämä koko Suomen kattava terveydenhuollon rekistereihin perustuva aineisto sisältää kaikki vuosina 2005–2011 diagnosoidut Alzheimerin tautia sairastavat henkilöt. Tässä tutkimuksessa selvitettiin 51 981 Alzheimerin tautia sairastavan henkilön bentsodiatsepiinien ja niiden kaltaisten lääkkeiden käyttöä. Lääkkeiden käyttöä seurattiin viiden vuoden ajan niin, että seuranta alkoi jo kaksi vuotta ennen Alzheimerin taudin diagnoosia. Tuloksia verrattiin iän ja sukupuolen suhteen kaltaistettuihin henkilöihin, joilla ei ollut Alzheimerin tautia.

Suomalaisen Käypä hoito -suosituksen mukaan bentsodiatsepiineja voidaan käyttää lyhytaikaisesti Alzheimerin tautiin liittyvien käytösoireiden hoidossa. Tieto näiden lääkkeiden hyödyistä käytösoireiden hoidossa on puutteellista, mutta näiden lääkkeiden tiedetään lisäävän kaatumisvaaraa ja heikentävän älyllistä toimintakykyä.

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
5 + 2 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer