Musiikki vie maailmalle: kanttorina arabikristittyjen parissa

Anne Heikkinen - 8.1.2016 - 09:46:47

Kuopiolainen kanttori Joona Saraste vietti kuluneena syksynä kolme kuukautta kirkkomusiikin kehitystehtävissä Lähi-Idässä, Länsirannan palestiinalaisalueilla.

Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilainen kirkko on pieni, mutta sillä on tärkeä merkitys pitkän konfliktin keskellä elävien arabikristittyjen elämässä.

– Seurakunnalla oli tarve saada lisää urkureita kirkkoon. Urkurit ovat eläköityneet tai muuttaneet pois alueelta ja monissa paikoissa ei ole enää vakituista soittajaa. Tähän haluttiin parannusta ja lupaavia nuoria urkureita siellä olikin, Joona Saraste kertoo.

Arki epävakaissa olosuhteissa väkivallantekoineen ja vapaan liikkumisen rajoituksineen kuulostaa kaukaa katsottuna kovin haastavalta. Joona Saraste kuitenkin kertoo, että hän sai tehdä työtään rauhassa ja häneen suhtauduttiin lämpimän ystävällisesti.

– Kerran rehtori soitti, että koulut on suljettu levottomuuksien takia. Tämä kuvastaa tilannetta, että tiettyinä aikoina tietyillä paikoilla on vaarallista liikkua, mutta kun ne tietää, niin siellä voi elää tavallista arkea.

Kirkko ylläpitää Länsirannalla neljää koulua, jossa muslimien ja kristittyjen kotien lapset opiskelevat ja oppivat yhdessä elämisen taitoja.

– Lapset oppivat jo ihan alusta lähtien, että nämä ovat ihan tavallisia ihmisiä, muslimien ja kristittyjen yhteiselo oli täysin ongelmatonta. Aamunavauksissa muslimilapset eivät lukeneet samanlaista uskontunnustusta ja se oli ihan ok. Kenelläkään ei ollut mitään ongelma olla samassa tilanteessa muiden kanssa, Saraste kuvaa.

Kuuntele haastattelu:

kuuntele Kesto: 26'24"

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
8 + 12 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer