Aspekti 16.2.2014

Toimitus - 16.2.2014 - 15:00:00

Aspekti Yle Puheella sunnuntaina 16.2.2014.

Viittomakielen päivää vietetään Suomessa joka vuosi 12. helmikuuta. Päivän tavoitteena on nostaa keskusteluun viittomakieleen liittyviä teemoja ja ajankohtaisia kysymyksiä. Suomessa on arviolta 4 000 - 5 000 kuuroa sekä 6 000 - 9 000 kuulevaa viittomakieltä käyttävää ihmistä. Haastattelussamme viittomakieltä äidinkielenään käyttävä Juha Oksanen.

Puhumme myös unesta;
Unella on muutakin merkitystä kuin jaksamisen ylläpitäminen, unen pituudella on yhteyttä esimerkiksi verenpainetautiin ja aineenvaihduntaan.

Työpaikkakiusaaminen ja työyhteisöjen hyvinvointi ovat olleet korostetusti tapetilla alkuvuoden aikana. Miksi työyhteisöt ovat niin alttiita erilaisilla konflikteille ja miten ristiriitatilanteita pitäisi ratkoa?
- On hyvä asia, että asioista puhutaan työpaikoilla avoimesti ja lähdetään miettimään, että mitä se kiusaaminen on ja mitä se pitää sisällään ja mitä me tehdään jos havaitaan, että joku tulee kiusatuksi. Tarvitaan laajapohjaista tietoisuuden lisäämistä tästä asiasta, toteaa työyhteisösovitteluun perehtynyt osastonhoitaja Jari Haapala Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Kuulemme myös suomalaisen ammattikorkeakoulukentän nykytilasta.
- Työelämä on niin kovassa muutoksessa, että me tarvitaan korkeaan ammatilliseen asiantuntijuuteen perustuvaa koulutusta. Amk-tyyppisellä osaamisella on paljon jalansijaa suomalaisessa yhteiskunnassa, toteaa Arene ry:n toiminnanjohtajana maaliskuun alussa aloittava KT Riitta Rissanen.


Tässä tämänkertaisen Aspektin aiheita.

Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 60'00"

 

Lisää Aspekteja (kantti.net)

Yle Puhe

Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

 

Footer