Uudet ravitsemussuositukset korostavat kokonaisuutta

Kimmo Salvén - 23.1.2014 - 16:11:05

Tuoreet, tänään julkaistut suomalaiset ravitsemussuositukset korostavat hyvän ruokavalion kokonaisuutta. Tässä kokonaisuudessa tulisikin kiinnittää huomiota erityisesti ruoka-aineiden laatuun, määrään ja merkitykseen ravintoaineiden lähteenä sekä niiden yhteydestä terveyteen.

Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset noudattelevat pitkälti syksyllä julkaistuja pohjoismaisia ravitsemussuosituksia, mutta erojakin löytyy. Yksi näistä eroista löytyy suolan määrästä, kun pohjoismaisissa suosituksissa suolan päivittäissaannin määräksi suositellaan 6 grammaa, suomalaisissa suosituksissa pyritään pysymään 5 gramman päiväsaannissa.

Suositukset nostavat hieman D-vitamiinin saantisuositusta yli 2-vuotiaiden, aikuisten sekä iäkkäiden osalta. Myös seleenin päivittäistä saantisuositusta on hieman korotettu.

Rasvan osuutta päivittäisenergiansaannissa on hieman nostettu ja hiilihydraattien määrää laskettu. Näiden osalta kehotetaan kiinnittämään erityisesti huomiota laatukysymyksiin, ohjeissa korostetaan tyydyttymättömien rasvojen riittävää osuutta ja ohjeistetaan, että hiilihydraatit tulisi saada pääosin kuitupitoisista ruoka-aineista.

 

Ruokakolmio ja lautasmalli tutut apuvälineet

Suosituksia on helppo havainnollistaa ruokakolmion tai lautasmallin avulla. Siinä kun kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan syötäväksi ensisen 400 gramman sijaan vähintään puoli kiloa päivässä, punaisen lihan (sika, nauta, lammas), lihavalmisteiden ja runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, lisättyä sokeria ja suolaa ja vähän kuitua sisältävien elintarvikkeiden käyttöä suositellaan vähennettäväksi. Lisäksi punaista lihaa suositellaan korvattavaksi vaalealla  siipikarjan lihalla, näin voidaan parantaa lihatuotteista saatavan rasvan laatua.

Suosituksissa on käsitelty lyhyesti muutamia uusia aihealueita. Niitä ovat kappaleet kasvisruokavalioista, pakkausmerkinnöistä ja suositusten soveltamisesta ruokapalveluissa. Lisäksi ruokavalintoja on käsitelty myös kestävän kehityksen näkökulmasta.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta:

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/portal/fi/

 

Lähettäjä: Turhaa (vieras) - 23.1.2014 - 19:27:29

Turhaa, kun kansaa ei kiinnosta. Lihaa ja herkkuja menee niin että vyöstä loppuu reijät. Onko ikinä tutkittu terveyspaasauksen hyötyä?

Lähettäjä: Jani (vieras) - 26.1.2014 - 19:44:56

Olihan tuo tuohon linkitetty.
https://www.kantti.net/artikkeli/2013/09/miten-ravitsemussuositusten-muka...

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Footer