Aspekti 10.7.2016

Toimitus - 10.7.2016 - 15:00:00

AspektiAspekti Yle Puheella sunnuntaina 10.7.2016.

Elinikämme pitenee ja elämme pitkälle vanhuuteen yhä parempikuntoisempina. Samalla kärsimme kuitenkin yleistyvistä elintapoihin liittyvistä ongelmista, kuten metabolisen oireyhtymän tuomista riskitekijäistä ja kognitiivisen toimintakyvyn heikkenemisestä, jotka voidaan molemmat liittää elintapoihin. Tältä osin tiederintamalla on kuitenkin hyviä uutisia.

Mitä on hyvä tietää jos harrastaa aktiivista liikuntaa ja käytössä on säännöllinen lääkitys jotakin sairautta varten? Parempi päivä -sarjassa kuulemme kolesterolilääkkeiden eli statiinien, verenpaineen, sepelvaltimotaudin ja rytmihäiriöiden hoitoon käytettävien beetasalpaajien sekä insuliinin vaikutuksista liikunnan suhteen.

Suomea on perinteisesti pidetty tasa-arvon mallimaana, myös koulutuksellisen tasa-arvon suhteen. Suomessa kodin varallisuus ei pääsääntöisesti rajoita nuoren opiskelua. Sen sijaan yhteiskuntaluokka ohjaa nuorten kouluttautumista mahdollisuuksien tasa-arvosta huolimatta.

Hyvät elintavat, pyrkimys normaalipainoon, tupakan ja alkoholin välttäminen, kohtuullinen kofeiinin käyttö, siinäpä tuttuja terveelliseen elämään liittyviä asioita, jotka pätevät erityisesti myös raskautta toivovien osalta.  Myös miesten elintavoilla on huomattava vaikutus pariskunnan lapsensaantihaaveiden kannalta.

Kuuntele Aspekti kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto 55'00"

 

Lisää Aspekteja (kantti.net)

Yle Puhe

Yle Puhe - taajuudet ja ohjelmakaavio

 

Kirjoita uusi kommentti

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
13 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer