Tähtitieteilijä Esko Valtaoja: Matka elämään ja sen etsimiseen avaruudessa

Kimmo Salvén - 19.9.2012 - 15:23:00

Kirjat ja elokuvat ovat täynnä avaruusolentoja, E.T.:stä Marsin prinsessoihin ja ilkeän näköisiin hirviöihin. Moni ihminen on varma siitä, että on nähnyt ufon tai jopa tavannut vierailijoita toisilta tähdiltä. Mutta kaikkien satujen ja tarinoiden lisäksi ihan oikeat tähtitieteilijätkin etsivät elämää avaruudesta. Löytyykö sieltä ketään, ja millaisia avaruusoliot voisivat olla?

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja luennoi Humanismin illat -luentosarjassa avaruudesta ja avaruustutkimuksesta. Tilaisuus järjestettiin osana Lasten yliopiston toimintaa ja näin myös luento on suunnattu lapsille.

Miten Valtaojasta itsestään tuli tähtitieteilijä?
– Kun olin pieni, mietin rupeaisinko isona intiaanipäälliköksi, avaruuslentäjäksi vai tähtitieteilijäksi, se kuulosti jännältä vaikken tiennyt mitä tähtitieteilijä tekee. Se mitä oikeasti halusin isona, alkaa Marsin sotavaltiaaksi, Valtaoja maalailee lapsuusiän vaihtoehtojaan. Sotavaltiashaaveet nousivat aikoinaan pintaan Edgar Rice Burroughsin Mars-kirjasarjasta, mutta eivät mitä ilmeisimmin toteutuneet.

Miten on, onko siellä avaruudessa elämää? Mitä siellä oikein on ja mitä vaatimuksia elämän syntymiselle on? Ja kuinka tähtitieteilijät voivat sitä edes tietää? Päästetään tähtitieteilijä Esko Valtaoja vauhtiin:

kuuntele Kesto: 43'39"

 

Kuuntele myös Valtaojan radiohaastattelu:

kuuntele Kesto 6'08"

 

Lisää Esko Valtaojaa Kantissa:

Professori Esko Valtaoja: Mistä tieteessä on kysymys?

Kotona maailmankaikkeudessa


Katso myös:

Miten minusta tuli minä, Esko Valtaoja (Yle, Elävä Arkisto)


Luento on taltioitu 18.9.2012 Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella järjestetyssä Humanismin illat -luentosarjan tilaisuudessa.

Humanismin illat ovat kaikille avoimia luentoja, joiden tarkoituksena on virittää ja edistää humanistista keskustelua Pohjois-Savossa.

Humanistin iltojen järjestäjinä toimivat Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ja Snellman-kesäyliopisto.

» Luentosarjan etusivulle

 

Lähettäjä: Kuopion steinerkoulun 9 luokka (vieras) - 24.9.2012 - 09:37:08

Kiitos mielenkiintoisesta ja hienosti rakennetusta luennosta. Kuuntelimme luennon haastatteluineen juuri 9.luokan tunneilla ja palautimme samalla mieleen 7.luokalla käydyn tähtiopin jakson asioita. Opettaja oli itse mukana tällä luennolla ja näytti kuuntelun yhteydessä netistä aiheeseen liittyviä kuvia. Luokassa oli sopivan lämmintä ja mukavasti myös vettä. Syksy tuo tullessaan kirkkaan tähtitaivaan, jota tähtitieteilijöillä on ollut ikävä. Nautitaan tähtitaivaan maisemista tuttuine kuvioineen. Terveisin Jaska-ope ja ysit.

Footer