Timo Airaksinen: Mielenrauha, onnellisuus ja elämänhallinta

Kimmo Salvén - 24.11.2010 - 14:42:34

Kuva: Kimmo SalvénOnko nyky-yhteiskunnassa elävällä ihmisellä mielenrauhaa tai onnellisuutta? Onko itsepetos tie onnellisuuteen? Miten onnellisuus edes määritetään? Helsingin yliopiston filosofian professori Timo Airaksinen puhui Humanismin illat -luentosarjassa mielenrauhasta, onnellisuudesta sekä näihin liittyvistä tekijöistä.

Jopa 85% suomalaisista vastaa olevansa onnellisia, jos sitä mennään heiltä kysymään. Airaksinen on jokseenkin eri mieltä ja pitää todenmukaisempana, että onnellisuus on 20% luokkaa.
– Kun ihmiseltä kysytään, niin 83-85 prosenttia sanoo olevansa onnellisia. Miksi ihmiset sanovat olevansa onnellisia vaikka auton osamaksut on jäljessä, talo on palanut, puoliso on karannut, lapset juovat kaljaa ja kissa on kadoksissa? Sitä ei voi vain myöntää, että on onneton. "Oikea" vastaus on onnellinen, Airaksinen toteaa.

Hän tekee luennossaan selvää eroa onnellisuudelle ja onnellisuuden tunteelle. Kuka tahansa voi tuntea onnen hetkiä, mutta se ei silti tarkoita onnellisuutta.
– Totta kai se on tärkeää, onnellisuuden tunne on tärkeä. Meidän pitää kuitenkin ajatella niin, että onnellisuus on elämää, oloja, sitä missä olemme. Jos ihminen on todella vaikeissa olosuhteissa kuten keskitysleirillä tai vankilassa ja toteaa olevanne onnellinen, sen onnellisuuden täytyy olla vain onnellisuudentunne joka häivähtää mielessä.

– Samoin jos olette rikas ja kuuluisa, elämä on ihanaa ja olette terveitä, teillä on fantastinen partneri ja valitatte silti olevanne onneton – sekin on vain tunne ja häivähdys.

Onnellisuus on jotain muuta kuin se häivähdys. Ehkä se on yleistä mielenrauhaa? Asioiden hallintaa? Ehkä onnettomuutta voidaan mitata valittamisen tarpeella?
– Minusta valittamisen tarve on aika hyvä onnellisuuden mittari. Jos ihmisellä ei ole mitään valittamista elämässä ja sanoo silti olevansa onneton, niin se on aika omituista? Mutta jos on oikein kovasti valittamista, on samalla onneton. Jos pystyy hallitsemaan elämäänsä niin että valittamisen aiheet pysyvät poissa, voi katsoa olevansa onnellinen, Airaksinen summaa.

Buddhalaisuudessa ajatellaan ihmisen olevan onneton siksi, ettei hallitse tai hillitse itseään. Kuinka sinä määrittelet onnellisuuden tai onnettomuuden?

Kuuntele Timo Airaksisen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 1'15'29"

 


Luento on taltioitu 10.11.2010 Humanismin illat -luentosarjan tilaisuudesta.

Humanismin illat ovat kaikille avoimia luentoja, joiden tarkoituksena on virittää ja edistää humanistista keskustelua Pohjois-Savossa.

Humanistin iltojen järjestäjinä toimivat Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ja Kuopion kesäyliopisto.

» Luentosarjan etusivulle

Lähettäjä: Nimetön (vieras) - 24.11.2010 - 16:50:00

Todenmukaisemmin onnellisuus on 20 %:n luokkaa, sitä ei voi vain myöntää....

Kiitos Timo tämä auttaa jaksamaan! Enemmän tällaisia ajattelijoita kehiin.

Lähettäjä: Kimmo Salvén - 24.11.2010 - 18:05:00

Kerrottakoon vielä että Airaksiselta on tulossa nettiin ~viikon sisällä toinen luento, otsikolla "Tehokkuus - Hyvän elämän ehto vai este?".

Täyttä tavaraa sekin.

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
10 + 7 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer