Nälän vuosisata

Kimmo Salvén - 2.11.2013 - 09:30:15

Jos otsikko vei sinut jollekin vuosisadalle pohtimaan nälänhätää ja maailman murheita menneinä aikoina, peruuta takaisin. Kyse on tästä vuosisadasta.  Aiheesta kuultiin Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa kuullussa Helena Kahiluodon puheenvuorossa.

Kuva: Kimmo Salvén– Aikamme suurin haaste on, miten saamme ruokittua kasvavan ja yhä enemmän kuluttavan väestön samalla, kun resurssit ovat käymässä vähiin ja planeetan kantokyvyn rajat on osittain jo ylitetty, Kahiluoto kuvailee haastavaa yhtälöä.

Esimerkiksi Afrikassa jo kolmannes väestöstä on jatkuvasti aliravittuna. Maailmassa aliravittuja on noin miljardi, eli seitsemännes koko maapallon väestöstä.
– Suurin osa heistä asuu maaseudulla. Kolme neljännestä heistä on alle viisivuotiaita, eli kyse on lasten tragediasta.

Köyhyyttä ja nälänhätää on pyritty puolittamaan vuoteen 2015 mennessä YK:n Millennium Developement Goals -tavoitteiden mukaisesti. Erilaisia köyhyyttä ja nälänhätää pienentämään perustettuja hankkeita on ollut useampikin, mutta tavoitteet eivät ole toteutumassa, ainakaan niin hyvin kuin olisi toivottu.
– Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa meillä tulee todennäköisesti olemaan enemmän nälkäisiä vuonna 2015 kuin vuonna 1990.

Tällä hetkellä ruokaa olisi kutatuinkin riittävästi koko maapallin väestön ruokkimiseksi, mutta ruoka jakautuu hyvin epätasaisesti. Ruokakriiseistä on kuitenkin puhuttu viime aikoina kiihtyvällä tahdilla.

– Vuonna 2007 alkoi tapahtua. Vuosikymmenten mittainen suhteellisen tasaisena pysynyt ruuan hintakehitys joutui turbulenssiin. Se on heijastunut radikaalilla tavalla nälkään, vuoden sisällä tuli sata miljoonaa uutta nälkäistä ja miljardin nälkäisen raja ylittyi.

Hinnan nousu vaikuttaa eniten juuri köyhien maiden asukkaisiin. Kilpailu resursseista ja viljelyalasta kasvaa. Yksi taustalla näkyvä tekijä on biopolttoaineiden kysynnän lisääntyminen.
– Ensimmäisestä ruokakriisistä noin kolmannes menee biopolttoaineiden yleistymisen piikkiin, maissin hinnan noususta jopa 40 prosenttia.

Millainen on tilanne tällä hetkellä, mitä on luvassa ja mitä uhkille on tehtävissä, näitä teemoja Kahiluoto käy läpi puheenvuorossaan.

Kuuntele Kahiluodon puheenvuoro kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 66'12"

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

 

Footer