Ruuan turvallisuus

Kimmo Salvén - 29.3.2014 - 09:01:05

Kuva: Kimmo Salvén

Ruuan turvallisuus huolettaa monia, eikä tietenkään syyttä. Itä-Suomen yliopiston professori Atte von Wright puhui Ikääntyvien yliopiston luentosarjassa ruokaturvallisuudesta.

Hän puhui muun muassa ympäristömyrkyistä, luomusta, geenimanipuloidusta ruuasta ja lainsäädännöstä ruokaturvallisuuteemme liittyen. EU on avoin markkina, jonka sisällä myös elintarvikkeilla on vapaa liikkuvuus. Lainsäädäntöä EU-maissa onkin harmonisoitu myös ruokaturvallisuuden näkökulmasta.
– Niin hyvät kuin  huonotkin asiat ovat maapalloistuneet. Yhä harvempi tuottaa syömänsä ruuan, von Wright toteaa.

Globalisaation myötä myös riskit maapalloistuvat. Muistamme esimerkiksi Keski-Euroopan  dioksiiniskandaalit ja hullun lehmän taudin.
– Tämä antoi voimakkaan sysäyksen elintarvikelainsäädännön kehittämiseen Euroopan alueella. Tavoitteena on elintarvikeketjun läpinäkyvyys, kaiken ruuan pitäisi olla jäljitettävissä “from farm to fork”, tai suomalaisittain “pellosta pöytään”.

Yksi ruokaturvallisuuden paljon puhuttaneista aspekteista ovat lisäaineet, tähän teollisuus on vastannut tuomalla kauppaan yhä enemmän lisäaineettomia tuotteita.
– Minä kyllä väitän että hyvin harvoin, lisäaineetkin ovat kustannuserä, käytetään turhia lisäaineita. Pääosassa lisäaineita käyttö on mielestäni hyvin perusteltua. Meidän on hyvin vaikea kuvitella nykyaikaista elintarvikeketjua ilman tiettyjä säilöntäaineita, tai ainakin ne olisivat silloin huomattavasti turvattomampia, von Wright huomauttaa.

Kuuntele Atte von Wrightin luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 66'28"

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta. Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopiston luennot järjestää Snellman-kesäyliopisto .

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 3 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer