Tapaus Lääkelaitos – faktaa ja fiktiota

Jaa sivun osoite |

Kimmo Salvén - 24.1.2010 - 16:13:03

Professori Riitta Ahonen on ollut mukana perustamassa Lääkelaitosta sekä Lääkehoidon kehittämiskeskus Rohtoa, joiden molempien toiminta uudelleenorganisoitiin Fimeaa perustettaessa. Ahonen on toiminut myös Lääkelaitoksen johtokunnan jäsenenä. Tässä puheenvuorossa hän kertoo  oman näkemyksensä siitä, kuinka Lääkelaitoksen siirto Kuopioon ja muuttuminen Fimeaksi tapahtui.

Prosessi ei missään nimessä ollut kivuton, kuten ei alueellistaminen yleensäkään. Vaikka alueellistaminen ja pakkosiirrot varmasti luovat myös tuskaa, Ahonen painottaa Suomen historiaan mahtuvan paljonkin pakkosiirtoja ja aluepolitiikkaa. Esimerkkinä hän mainitsee Turun akatemian joka perustettiin aluepoliittisista syistä 1640 - mutta tsaarin käskystä samainen tuo laitos siirrettiin 1820-luvulla Helsinkiin aluepoliittisin perustein. Nyttemmin tuo Turusta Helsinkiin pakkosiirretty laitos tunnetaan Helsingin yliopistona.

Lääkelaitoksen kohdalla alueellistamisselvitykset oli Ahosen mukaan pakko tehdä. Hän toteaa laissa sanottavan selvästi, että alueellistamisselvitys on tehtävä aina, kun perustetaan uusi yksikkö tai toiminto, laajennetaan olemassaolevaa toimintaa olennaisesti tai toimintoja merkittävästi uudelleenorganisoidaan. Myös Vanhasen hallituksen hallitusohjelmassa on sanottu, että 2015 mennessä on alueellistettava 4 000 - 8 000 henkilötyövuotta.

Ahonen hämmästelee, että esimerkiksi Helsingin Sanomat lähti niin voimakkaasti ja tunnepohjaisesti vastustamaan alueellistamispäätöstä. Myöskään muu media ei saa Ahoselta puhtaita papereita viestinnän ja uutisoinnin puolueettomuuden osalta. Ahonen kuvaakin prosessia ammattilaisten käymäksi tiedotussodaksi.

Myös katteeton, useasta suunnasta tullut pelottelu hämmästytti Ahosta, mm. Lääketeollisuus ry. tiedotti riskistä jonka mukaan jotkin lääkkeet saattavat loppua apteekeista, koska Lääkelaitos on invalidisoituinut.

Vaikka yleisesti myönnettiin uuden viraston olevan tarpeellinen, painopiste keskustelussa ja uutisoinnissa kääntyi lähinnä ensin ehdotetun ja sittemmin päätetyn sijoituspaikan haukkumiseen. Substanssilla ei keskustelussa ollut juuri merkitystä.

Kuuntele Ahosen luento kokonaisuudessaan:

kuuntele Kesto: 1'03'56"

 


Luento on taltioitu Kuopion kaupungintalolla Ikääntyvien yliopiston luentosarjasta 26.11.2009.

Kantti on perinteisesti valikoinut ohjelmiinsa Ikääntyvien yliopiston luentosarjan luentoja. Ikääntyvien yliopisto on Kuopion kesäyliopiston  ja Kuopion yliopiston avoimen yliopiston  toimintaa.

» Ikääntyvien yliopiston luentosarjan pääsivulle

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
1 + 1 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer