Kuntouttava työote patistaa ylös sängystä

Anne Heikkinen - 5.12.2012 - 11:16:19

Kuva: Miriam Doerr

Elämänkokemusta, hiljaista tietoa ja valoisaa virtaa – näitä piisaa senioreissamme. Ohjelmasarjassa 10 kysymystä ikääntymisestä kurkataan ikäihmisten elämään monelta nurkalta.

Ylös, ulos ja lenkille on tuttu hokema, mutta pitää paikkansa edelleen. Yhtä lailla voisi todeta, että ylös sängystä ja liikkeelle kun puheena on iäkkäiden potilaiden hoito ja kuntoutuminen.

Kuntouttavan työotteen ajatus on läpäisemässä sosiaali- ja terveydenhuollon arkea ja ajatusmaailmaa. Se ei ole ainoastaan erillisiä toiminta- tai fysioterapioita, vaan arkista hoitotyötä ja sen lomassa tapahtuvaa kuntoutumista. Omatoimisuuteen kannustaminen on kaiken aa ja oo.

– Kuntouttava työote on ihan arkisia tilanteita, esimerkiksi ruokatarjotinta ei viedä potilaan sängyn viereen jos hän pystyy tulemaan aulaan syömään. Samoin peseytymisessä, pukeutumisessa ja vaikkapa hiusten harjaamisessa tavoitteena on, että potilas tekisi mahdollisimman paljon itse, kuvaa neurologian osaston osastonhoitaja Leila Vlasov Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Perinteisesti sairaalahoidon on ajateltu olevan sängyssä lepäämistä eli melkoisen kulttuurinmuutoksen uudenlainen ajattelu vaatii.
– Me hoitotyön ammattilaiset on totuttu tekemään asioita potilaan puolesta. Monesti se on karhunpalvelus potilaalle ja kuntoutumiselle, tuumaa Vlasov.
– Tämä vaatii asennemuutosta myös potilaalta ja hänen omaiseltaan, jatkaa kuntoutuksen ylihoitaja Annmari Kainulainen.

 

Sängystä ylös mahdollisimman pian

Kuva: Anne Heikkinen

– Sängyssä makuuttaminen on haitallista. Lihasvoima vähenee iäkkäillä potilailla viisi prosenttia päivässä. Ihmisen elimistö sopeutuu makuuasentoon ja seurauksena on verenpaineen romahtaminen pystyys noustessa, silmissä sumenee ja jalat pettävät alta, listaa professori Olli-Pekka Ryynänen. Lisäksi liikkeelle pääsemisellä estetään vaarallisia komplikaatioita, kuten laskimotukoksia ja keuhkokuumetta. Yhtä lailla tavoitteena on edistää iäkkään potilaan yleistä toimintakykyä ja ehkäistä kotiutumisen viivästymistä ja laitostumista.

– Jos lääketieteellistä estettä ei ole, niin sängystä on päästävä ylös mahdollisimman pian. Jos ei pääse, niin uhkana on, että sinne jää, Ryynänen tiivistää.

Kuntouttavan työotteen pitäisi kulkea punaisena lankana koko hoitoketjun läpi. Ylihoitaja Annmari Kainulainen kertoo, että asiaan on nyt kiinnitetty huomiota entistäkin pontevammin.
– Kuntouttava työote näkyy koko hoitoketjussa ensihoidosta teho-osastolle, vuodeosastolle ja sieltä edelleen jatkohoitoon perusterveydenhuoltoon ja aina kotiin ja kotiutumiseen saakka.

kuuntele Kesto 14'26"

 

Ohjelmasarjan etusivulle

Ohjelmasarjan osat:

  1. Millä reseptillä jaksaa töissä – vielä seniorinakin?
  2. Onko ikääntyville riittävästi asumisen vaihtoehtoja?
  3. Millainen merkitys on matalan kynnyksen hyvinvointipalveluilla?
  4. Omaishoito on rakasta ja raskasta työtä
  5. Miljoona yli 65-vuotiasta – ongelma vai mahdollisuus?
  6. Millainen merkitys elintavoilla on ikääntyvien hyvinvoinnille?
  7. Kuinka tukea onnellista ikääntymistä?
  8. Mikä on teknologian rooli ikääntyvien hoivan saralla?
  9. Kuntouttava työote patistaa ylös sängystä
  10. Millainen on kuntien rooli hyvän ikääntymisen tukemisessa?

 

Kirjoita uusi kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

CAPTCHA
Kirjoita kuvan sanat alla olevaan ruutuun. Tämä kysymys esitetään automaattisen roskapostin vähentämiseksi.
2 + 0 =
Ratkaise tämä pieni laskutehtävä ja anna vastaus. Esim. 1+3, anna 4.
Footer