Hyvän elämän eväät - kuureista pysyvään painonhallintaan. Kuva: Kimmo Nyyssönen
 
     

Kuinka ylläpitää sydämen ja aivojen terveyttä?

Alzheimerin tautia sairastaa tuoreen arvion mukaan yli 24 miljoonaa ihmistä maailmassa. Tauti on tärkein suorituskyvyn alenemista ja dementiaa aiheuttava aivosairaus.

Suomessa dementia todetaan vuosittain noin
11 000 henkilöllä, näistä vähintään 7 000:lla syynä on Alzheimerin tauti.

  Kuva: Anne Haapalainen
Tutkija Miia Kivipelto
 

Suurin dementiaan liittyvä riskitekijä on ikä, mutta tuoreissa tutkimuksissa on löydetty muitakin taudille altistavia tekijöitä. Kuopion yliopistosta Tukholman Karoliiniseen Instituuttiin siirtynyt tukija Miia Kivipelto on tutkinut elämäntapojen, kuten liikunnan ja ruokavalion yhteyksiä Alzheimerin taudin puhkeamiseen.

kuuntele Kesto 5'50"
     
Tutkija Miia Kivipelto toteaa, että sydämen ja aivojen yhteys on ennakoituakin suurempi. Näin ollen muistamalla sydämen terveyttä voi edistää myös aivojen terveyttä.
     

Ylipaino on riski niin sydämelle kuin aivoillekin. Miia Kivipellon tutkimusten mukaan keski-iän ylipaino lisää merkittävästi riskiä sairastua dementiaan ja Alzheimerin tautiin myöhemmällä iällä

 
kuuntele Kesto 3'29"
     

Tuoreet tutkimustulokset elämäntapojen vaikutuksista Alzheimerin taudin puhkeamiseen tuovat lohtua erityisesti niille, joiden suvussa tautia on runsaasti. Miia Kivipelto toteaa, että tulokset lisäävät motivaatiota pitää huolta näistä riskitekijöistä ja siten ehkäistä dementiariskiä.

Tutkimuksen saralla mielenkiinto kohdistuu mahdollisen alzheimer-rokotteen kehittämiseen.

 
kuuntele Kesto 4'27"


Toimittaja: Anne Haapalainen

Haastateltavana:

  • Tutkija Miia Kivipelto, Karoliininen Instituutti, Kuopion yliopisto

8.2.2006