K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

kantti.net - koulutus ja oppiminen

Tältä sivulta löydät kantti.net -verkkopalvelun koulutusta ja oppimista käsittelevän materiaalin aikajärjestyksessä.


» Suihkukone koulutuskäyttöön Kuopiossa

Mustanpuhuva komeus kiiltelee Savon ammatti- ja aikuisopiston lentokonehallissa Rissalassa. Learjet 25 D tulee täyttämään lentokonemekaanikkojen koulutuksessa matkustajasuihkukoneen tehtävän.

Terhakassa kunnossa oleva kone lennettiin Yhdysvalloista Rissalaan ja poistettiin samalla rekisteristä. Se palvelee tästä eteenpäin ilmailua opetustehtävissä.

» Valitse rakennusala, jos haluat työsi näkyvän

Talot eivät ole kertakulutustavaraa, niinpä rakentajien kätten tuloksia voi ihailla jopa satojen vuosien jälkeen. Rakennusala on nousemassa nuorten suosiossa ehkä kiivaammin kuin muut niin kutsutut perinteiset alat ja ammatit.

Kolmevuotinen koulutus takaa hyvät perustiedot ja kiinteässä yhteistyössä työnantajien kanssa suoritettavat harjoittelujaksot joskus jopa työpaikankin.

» Rehtori Perttu Vartiainen: Itä-Suomen yliopisto aloittaa tarmokkaasti

Tammikuussa 2010 aloittavan Itä-Suomen yliopiston organisaation rakentaminen on lähes valmis. Rehtori Perttu Vartiaisen mukaan organisaatio aloittaa tarmokkaasti tehtävänsä yhtenä maamme suurimmista yliopistoista.
Samalla uuden yliopiston on pyrittävä täyttämään sen muodostaneiden Kuopion ja Joensuun yliopistojen vahvojen imagojen jättämä vaje. Ensimmäinen mittari on kevään pääsykokeisiin pyrkivien määrä.

» Ammatillisen opetuksen kampus palvellut 50 vuotta Kuopiossa

Savon ammatti- ja aikuisopiston legendaarinen Kuopion vanha "Amiska", Presidentinkadun kampus juhli 50-vuotista toimintaansa. Vanhaa on vain vähän jäljellä, sillä talon opetustiloihin on tehty mittava määrä investointeja vuosikymmenien varrella. Tuoreimmat, yli 10 miljoonan euron investoinnit alueella saatiin päätökseen syksyyn 2009.

Juhlinnan keskellä 50 vuotta sitten alkanutta opiskeluaan "Amiskassa" muisteli hiusmuotoilija-opettaja Kaarina Jänönen.

» Työhuoneessa voi ja pitää viihtyä

Tämä oli lähtökohta kun Kuopion Muotoiluakatemian opiskelijat alkoivat toteuttaa projektia "Suunnittele rehtoreille työhuoneiden sisustus".

Maallikon silmin toteutus onnistui loistavasti. Savonian rehtori Veli-Matti Tolppi ja vararehtorit Mervi Vidgren ja Riitta Rissanen saivat viihtyisät ja edustuskelpoiset design-työhuoneet.

» Itä-Suomen yliopiston viestintä kovien haasteiden edessä

Vuoden vaihteessa Joensuun ja Kuopion yliopistot yhdistyvät Itä-Suomen yliopistoksi. Uusi yliopisto saa perinnökseen imagot molemmista yliopistoista, mutta sen on luotava oma imagonsa.

- Meillä on iso työ, että saadaan luotua oma Itä-Suomen yliopiston brändi. Hyvät lähtökohdat meillä on. Tuoreen tutkimuksen mukaan olemme 400 maailman parhaan yliopiston joukossa jo nyt, sanoo Hakola.
- Ei brändiä keinotekoisesti tehdä. Meillä on vaan niin hyvä perimä Joensuun ja Kuopion yliopistoilta, että se helpotaa työtä, Hakola toteaa.

» Aikuisopiskelijoita palkittiin

Salme Savolainen ja Pekka Savolainen palkittiin Kuopiossa vuoden aikuisopiskelijan titteleillä. Salme Savolainen valmistui lääketeknikoksi Savon ammatti- ja aikuisopistosta ja Pekka Savolainen kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion aikuislukiosta viime keväänä.
Vuoden 2009 valtakunnallisen aikuisopiskelijan tittelin pokkasi joensuulainen Erkki Hirvikangas.

» Ammatillinen koulutus uudistuu

Elinkeinoelämä on pitkään kritisoinut ammatillista koulutusta siitä, että opetus ei kulje käsi kädessä työelämän kehityksen kanssa. Suomeksi sanottuna opetus laahaa jäljessä. Nyt opetushallitus on käynnistämässä tutkintouudistusta, jossa ammatillinen koulutus lähentyy yrityksiä ja työelämää. Tutkintojen työelämävastaavuutta on vahvistettu ja näyttötutkintojen roolia on niin ikään vahvistettu.
Opetusneuvos Sirkka-Liisa Kärki Opetushallituksesta vakuuttaa, että yrityselämän rooli kasvaa ammatillisessa opetuksessa aidosti.

» Voiko lihavuuden hoitaa leikkauksella?

Väestö lihoo ja lihavuuden liitännäissairaudet yleistyvät. Yhä useampi meistä kärsii diabeteksesta, verenpainetaudista tai sydän- ja verisuonisairauksista. Yhtä moni myös kärsii jatkuvasta lihomisen ja laihtumisen oravanpyörästä.
Voisiko lihavuutta hoitaa näppärästi leikkauksella? Kyllä, mutta vain tarkoin valittujen potilaiden kohdalla, kertoo sisätautilääkäri Jussi Pihlajamäki Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

» Uusi internet-sovellus äidinkielen opetuskäyttöön

Voiko internetistä tuttua keskustelufoorumin metodia käyttää esimerkiksi äidinkielen opetuksessa?

Kyllä voi, vastaa tutkija Jussi Nuutinen Joensuun yliopistosta. Hän kehitti väitöstutkimuksessaan ohjelmasovelluksen erityisesti ryhmässä toteutettaviin äidinkielen opetus- ja oppimistilanteisiin.

 

Seuraavat 10 aihetta