K-blogiNuorta mediaa -sivustoViittomakieltä käsittelevä sivusto
 
     

kantti.net - aikajärjestyksessä

Tältä sivulta löydät kantti.net -verkkopalvelun materiaalin uutisia lukuunottamatta. Aiheet ovat aikajärjestyksessä. Jokaisella sivulla on korkeintaan 10 aihetta, lisää löydät sivun alalaidan linkkejä seuraamalla.

Lyhyet uutisaiheet ja sähkeet löytyvät omilta sivuiltaan.


» Tiellä ken vaeltaa: Urhoollisuus

Sana adventti tulee latinan kielestä ja merkitsee saapumista. Adventti on valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen odottamisen ja rauhallisen valmistautumisen kautta.
Rauhallinen valmistautuminen jouluun jää monelle meistä vain haaveeksi, sillä joulun odotuksesta on länsimaissa tullut kiireisen suorittamisen aikaa. Tiellä ken vaeltaa -ohjelmasarjassa kuljemme neljän adventin kautta kohti joulua pohtien hyveitä: viisautta, urhoollisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä kohtuutta.
Sarjan toisessa osassa käsitellään urhoollisuutta.

» Ilmasto muuttuu, mutta kuinka nopeasti?

Kuluva alkutalvi on ollut poikkeuksellisen leuto ja runsassateinen. Professori Kari Lehtinen Kuopion yliopistosta toteaa kuitenkin, että yksittäisistä vuosista ei voi tehdä johtopäätöksiä ilmaston lämpenemisen tai ilmastonmuutoksen etenemisen suhteen.

Mutta miten ilmastonmuutoksen etenemistä oikein ennustetaan? Entä paljonko maapallon keskilämpötilan ennakoidaan nousevan seuraavien sadan vuoden aikana?

» Pikkulapsen hengenahdistus voi ennustaa astmaa

Hengitystieinfektion aikaisen hengenahdistuksen vuoksi sairaalahoitoon joutuneista pikkulapsista moni sairastuu myöhemmin astmaan. Kuopion yliopistossa tarkastetun LL Mari Hyvärisen väitöstutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia näistä lapsista sairastaa astmaa teini-iän alkaessa.

Astmaan sairastumisen riskiä lisäävät myös lapsella aiemmin todettu atooppinen ihottuma sekä varhainen herkistyminen tavallisille sisä- tai ulkoilman allergeeneille.

» Kansalaisyhteiskunnan synty alkoi yli 100 vuotta sitten

Suomalaisen kansalaisyhteiskunnan kehittyminen käynnistyi voimakkaasti viime vuosisadan alussa. Maaseudulla sen kehittyminen lähti liikkeelle hieman myöhemmin kuin kaupungeissa.

Silti esimerkiksi Pohjois-Karjalan Polvijärvellä perustettiin vuosina 1900-1930 lähes sata erilaista yhdistystä, seuraa ja osuuskuntaa, todetaan Esa Sormusen väitöstutkimuksessa.

» Tiellä ken vaeltaa: Viisaus

Sana adventti tulee latinan kielestä ja merkitsee saapumista. Adventti on valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen odottamisen ja rauhallisen valmistautumisen kautta.

Rauhallinen valmistautuminen jouluun jää monelle meistä vain haaveeksi, sillä joulun odotuksesta on länsimaissa tullut kiireisen suorittamisen aikaa. Tiellä ken vaeltaa -ohjelmasarjassa kuljemme neljän adventin kautta kohti joulua pohtien hyveitä: viisautta, urhoollisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä kohtuutta.

» Taantuma kiihdyttää innovaatiotoimintaa

Korkeakouluverkoston innovaatiopalvelut -hanke herättelee meissä kaikissa uinuvia keksijän kykyjä. Uusia ideoita ja keksintöajatuksia on haettu muun muassa juuri päättyneessä Idekippi - kilpailussa, johon tuli kaikkiaan noin 60 erilaista innovaatiota.

Hankkeen tavoitteena on kannustaa suomalaisia kehittämään uusia tuotteita, palveluja tai toimintatapoja. Mutta kuinka pitkä ja kivinen on tie keksijän verstaalta kaupan hyllylle?

» Mitä dementia on aivoissa tehnyt?

Mitä aivoissa on tapahtunut kun muistisairaus on iskenyt? Syntipukiksi on löydetty aivoihin kertyvä beta-amyloidi-proteiini. Mistä tämä proteiini tulee? Mitä se aivoissa tekee? Mistä tulee sen tuhoisuus?

Kysymyksiin vastaa professori Hilkka Soininen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

» Suihkukone koulutuskäyttöön Kuopiossa

Mustanpuhuva komeus kiiltelee Savon ammatti- ja aikuisopiston lentokonehallissa Rissalassa. Learjet 25 D tulee täyttämään lentokonemekaanikkojen koulutuksessa matkustajasuihkukoneen tehtävän.

Terhakassa kunnossa oleva kone lennettiin Yhdysvalloista Rissalaan ja poistettiin samalla rekisteristä. Se palvelee tästä eteenpäin ilmailua opetustehtävissä.

Kuva: Anne Heikkinen» Ohjelmoitu solukuolema tuhoaa haitallisia soluja

Lääketieteen lisensiaatti Jonna Eeva työskentelee Kuopion yliopistollisessa sairaalassa sisätauteihin erikoistuvana lääkärinä. Hänen kliinisen mikrobiologian ja immunologian alaan kuuluva väitöskirjansa tarkastettiin marraskuun puolivälissä Kuopion yliopistossa. Väitös käsitteli ohjelmoidun solukuoleman mekanismeja.

Jonna Eeva kertoo, että kliinistä potilastyötä tekevän lääkärin ja uutta tietoa hakevan tutkijan työt käyvät hyvin yksiin.

» Digitaalinen ohjelma tunnistaa äänestäsi kuka olet

Muutama sana mikrofoniin, jota Joensuun yliopistolla kehitetty ohjelma tietokoneen kautta seuraa ja henkilö on tunnistettu jos hänen ääninäytteensä on ehditty rekisteröimään tietokantaan. Siinä on lyhykäisyydessään ohjelma, jota Joensuussa kehitetään ja josta mm. poliisi on saanut jo hyviä kokemuksia. Tutkijatohtori Tomi Kinnusen vetämä tutkimus on maailman huipputasoa tällä hetkellä. Kinnunen ryhmineen olikin yksi Suomen Akatemian tukemista Joensuun kampuksella.

 

Seuraavat 10 aihetta